2013. február 20.

Diós almatorta







Nagyon szeretjük az almával készült süteményeket, íme egy újabb változat.


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A tésztához
25 dkg liszt
10 dkg cukor
13 dkg vaj
1 tojás
1/2 csomag (6 g) sütőpor
reszelt citromhéj

A töltelékhez
1 kg savanykás alma (tisztítva mérve)
4-5 evőkanál cukor
1 csapott kávéskanál fahéj
1 csomag vaníliás pudingpor vagy 4 dkg étkezési keményítő és egy teáskanál vaníliakivonat
1,5 dl víz
1 evőkanál búzadara

A tetejére
5 dkg durvára tört dió


Az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és kisebb kockákra vágjuk. A cukorral és a fahéjjal félpuhára pároljuk.
A diót szárazon (zsiradék nélkül) egy serpenyőben megpirítjuk.
A pudingport feloldjuk a vízben, az almához öntjük, és kevergetve besűrítjük. Langyosra hűtjük.
200 fokra melegítjük a sütőt, a tortaforma alját sütőpapírral béleljük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kerek lapot nyújtunk belőle és kibéleljük a forma alját és az oldalát.
A búzadarát egyenletesen a tésztára szórjuk, ráöntjük az almatölteléket és elsimítjuk.
Megszórjuk a pirított dióval és 35-40 perc alatt megsütjük a tortát.
Langyosra hűtve lehet szépen szeletelni.

6 megjegyzés:

chriesi írta...

Teljesen beleszerettem!

Citromhab írta...

Azt hiszem, mi is :-)

Katucikonyha, írta...

Kipróbálva. Élt 4 órát, de csak mert ebből kettőt nem töltöttünk itthon. :-) Isteni minden egyes részlete.

Citromhab írta...

Katuci, de örülök, hogy ennyire ízlett:-)) Nálunk is kb. eddig "élt":-))

Millye írta...

A dió és az alma mennyei párosítás :D

Citromhab írta...

Igen:-)