Az Ostoros kalács receptje alapján készült kalács, most nem kakaós, hanem almás töltelékkel.
Hozzávalók
35x15 cm-es formához
A tésztához
50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
2 dkg vaj
3-3,5 dl
tej
3 evőkanál
cukor
½ kávéskanál
só
1 tojás
A
töltelékhez
1 kg alma
2-3 evőkanál
cukor
1 kávéskanál
fahéj
1 evőkanál
búzadara
A kenéshez
1 tojás
Langyos
tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a többi hozzávalót,
hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a tejjel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve
langyos helyen duplájára kelesztjük.
Meghámozzuk
az almákat, eltávolítjuk a magházukat, és lereszeljük. Lassú tűzön a cukorral
és a fahéjjal addig pároljuk a reszelt almát, amíg a lé teljes mennyisége el
nem párolog. Belekeverjük a búzadarát, és langyosra hűtjük a tölteléket.
Lisztezett
munkafelületen kicsit átgyúrjuk a tésztát, és három egyenlő részre osztjuk.
Egyenként 3-4 mm vastagságú téglalapot nyújtunk, és befedjük az almatöltelék
egyharmad részével, majd bejgliszerűen feltekerjük őket.
Az így
kapott három rudat összefonjuk, olajjal vékonyan kikent formába helyezzük, és
lefedve még 30 percig kelesztjük.
Felverjük a
tojást, megkenjük vele a kalács tetejét, és 180 fokos sütőben addig sütjük,
amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
12 megjegyzés:
Nagyon de nagyon szeretném!!!
De szép! Kérek, kérek!!
Az ostoros kalácsot már kicsit megvariáltam, spóroltam időt vele.... ezt kipróbálom.... Bizonyára nagyon finom lehet... Köszönöm a receptet... Nem írok szóellenőrzős blogokra, de most mégis kivételt teszek....
Csibe, ha legközelebb sütök, gondolok rád:-)
Anazar, köszönöm!
Vera, nekünk nagyon ízlett így is...persze, ez attól függ ki milyen tölteléket részesít előnyben:-)
A szóellenőrzésről annyit, hogy sokáig én sem moderáltam a megjegyzéseket, de sajnos nem csak jóindulatú emberek vannak...
Nagyon szép fonás! Nem sütöttem még ostoros kalácsot, de ki fogom próbálni, annyira könnyűnek látszik!
Megsütöttem és nagyon finom lett!!
http://culinariaungaria.blogspot.de/2012/10/gefullter-apfel-hefezopf.html
A tészta is szuper, könnyü vele dolgozni. Köszönöm szépen a receptet!
TOvábbi szép vasárnapot kívánok Neked! Üdv,Krisz! :-)
Húsvét szombatján megsütöttem. Hétfő estére maradt egy kis csücsök, ami pont olyan puha volt, mint szombaton. Isteni a tésztája. Biztos kifogom próbálni más töltelékkel is. Köszönöm.
Mónika, örülök, hogy ilyen sikert aratott:-)
Ha ízlett, a kakaós kalácsot is kipróbálhatod, az is hasonlóan puha és foszlós:-)
Hü, ilyet rajzolni sem lehet, olyan gyönyörü!!
Ilyen finomat még nem ettem pedig ettem már több fajta kalácsot is, de ennek a tésztája olyan mint a felhő, mennyeien finom, könnyű és pihe puha, csodás kalács ,csodás recept, nálunk a bejglinek is ez a tészta alapja már. Csak ajánlani tudom! Köszönöm ezt a csodafinom receptet!
A nyakamat rá hogy ez a recept a kalácsok királynője! Mesésen könnyű, és oltári finom! Imádja az egesz család! Már a bejgli recept is stornozva van helyette van mákos kalács! :)
Tímea, örülök, hogy ennyire ízlik:-) Ha kedvet érzel, próbáld ki az oldalon lévő többi kalácsreceptet is, azok is hasonlóan finomak:-)
Megjegyzés küldése