2012. július 27.
Málnás zebratorta
Egyszerű, de mutatós sütemény. A málna tetszőlegesen helyettesíthető más gyümölccsel, pl. meggyel, szederrel, stb.
Hozzávalók 26 cm-es tortaformához
A tésztához
3 tojás
6 dkg olvasztott vaj
25 dkg cukor
1 csapott evőkanál kakaópor
3 dl tej
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
vanília
A tetejére
15 dkg málna
A hozzávalókat megfelezzük, és külön-külön készítjük el a világos és a kakaós tésztát. A tojásokat felverjük, így egyenlően el tudjuk osztani.
A világos tésztához habverővel habosra keverjük a 1,5 tojást, 3 dkg olvasztott vajat, 12,5 dkg cukrot és vaníliát. Hozzáöntünk 1,5 dl tejet, végül hozzáadunk 17,5 dkg lisztet, amiben előzőleg elvegyítettünk fél csomag sütőport, majd csomómentesre keverjük.
Ugyanígy járunk el a kakaós tészta esetében is. A kakaót a tojáshoz, az olvasztott vajhoz és a cukorhoz adjuk, így keverjük habosra.
Sütőpapírral kibéleljük a tortaforma alját, és 3 evőkanál világos tésztamasszát halmozunk a közepére. Ezután 3 evőkanál kakaós tészta következik, amit a világos rész közepére teszünk. Ezt a műveletet - egy adag világos, egy adag kakaós tészta - addig folytatjuk, amíg mindkét massza el nem fogy. A kanállal ne simítsuk el a tésztát, engedjük, hogy magától szétterüljön. Ha végeztünk, finoman rázogassuk meg a formát, hogy egyenlő vastagságú legyen majd a tortánk.
A málnaszemeket a tésztába nyomkodjuk, majd 180 fokra melegített sütőben készre sütjük. Tűpróba!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
11 megjegyzés:
Nagyon szép lett.
Nagyon tetszik!
Biztosan elkészítem:)
Még sosem láttam hogy gyümölcsöt tesznek a zebratortába, de nagyon jó ötlet. Meseszép lett!
Nagyon szép! A málnaszemek egész megváltoztatták a szokásos zebratorta küllemet.
Húúú, de szép. Művészi a csíkozás.:))
Fincsi...nyálcsorgató :D
Martinelli, nyammm, köszönöm!
Édeskonyha, Gerdi, a gyümölcstől más mintázatot kap, és az íze is sokkal jobb:-)
Tücsi, Angel, köszönöm!
Ez valami annyira szép, hogy muszáj leszek megcsinálni:) Hasonlót készítettem, annak málnaörvényes citromos pite volt a neve, ott a málnát kellett tumixolni előtte és azt folyattam bele a kész krémbe....az is csodaszép:) de ez!!! Gratula! ZKriszta
Nagyon finom lett, pedig még sohasem készítettem tortát.
Köszönöm a receptet! :)
Szia, ma megpróbáltam megsütni, és nem sikerült... :( mit ronthattam el? Lehet, hogy a rétesliszt nem volt jó választás? A 180 fok milyen sütésmódra vonatkozik (légkeveréses, sima, alsó-felső)? Mennyi ideig kell sütni? Segíts kérlek, mert holnap újra szeretnék nekiugrani :) Előre is köszönöm, Zsuzsi
Zsuzsa, pontosan mi nem sikerült? A tészta állaga nem lett jó vagy a csíkozás nem sikerült?
A réteslisztet mindenképpen cseréld le finomlisztre, az előbbi inkább kelt tésztába való, de ott is csak fele arányban.
A 180 fokos sütés villannysütőre vonatkozik, alsó sütésen légkeveréssel. A sütési időt nem tudom pontosan megmondani, tűpróbával ellenőrizheted, hogy a belül is rendesen átsült-e már.
Megjegyzés küldése