2012. július 27.

Málnás zebratorta






Egyszerű, de mutatós sütemény. A málna tetszőlegesen helyettesíthető más gyümölccsel, pl. meggyel, szederrel, stb.

Hozzávalók 26 cm-es tortaformához

A tésztához
3 tojás
6 dkg olvasztott vaj
25 dkg cukor
1 csapott evőkanál kakaópor
3 dl tej
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
vanília

A tetejére
15 dkg málna

A hozzávalókat megfelezzük, és külön-külön készítjük el a világos és a kakaós tésztát. A tojásokat felverjük, így egyenlően el tudjuk osztani.
A világos tésztához habverővel habosra keverjük a 1,5 tojást, 3 dkg olvasztott vajat, 12,5 dkg cukrot és vaníliát. Hozzáöntünk 1,5 dl tejet, végül hozzáadunk 17,5 dkg lisztet, amiben előzőleg elvegyítettünk fél csomag sütőport, majd csomómentesre keverjük.
Ugyanígy járunk el a kakaós tészta esetében is. A kakaót a tojáshoz, az olvasztott vajhoz és a cukorhoz adjuk, így keverjük habosra.
Sütőpapírral kibéleljük a tortaforma alját, és 3 evőkanál világos tésztamasszát halmozunk a közepére. Ezután 3 evőkanál kakaós tészta következik, amit a világos rész közepére teszünk. Ezt a műveletet - egy adag világos, egy adag kakaós tészta - addig folytatjuk, amíg mindkét massza el nem fogy. A kanállal ne simítsuk el a tésztát, engedjük, hogy magától szétterüljön. Ha végeztünk, finoman rázogassuk meg a formát, hogy egyenlő vastagságú legyen majd a tortánk.
A málnaszemeket a tésztába nyomkodjuk, majd 180 fokra melegített sütőben készre sütjük. Tűpróba!

11 megjegyzés:

martinelli írta...

Nagyon szép lett.

NYAMMM írta...

Nagyon tetszik!
Biztosan elkészítem:)

Édeskonyha írta...

Még sosem láttam hogy gyümölcsöt tesznek a zebratortába, de nagyon jó ötlet. Meseszép lett!

Gerdi írta...

Nagyon szép! A málnaszemek egész megváltoztatták a szokásos zebratorta küllemet.

tücsi írta...

Húúú, de szép. Művészi a csíkozás.:))

Mia Angel írta...

Fincsi...nyálcsorgató :D

Citromhab írta...

Martinelli, nyammm, köszönöm!

Édeskonyha, Gerdi, a gyümölcstől más mintázatot kap, és az íze is sokkal jobb:-)

Tücsi, Angel, köszönöm!

Névtelen írta...

Ez valami annyira szép, hogy muszáj leszek megcsinálni:) Hasonlót készítettem, annak málnaörvényes citromos pite volt a neve, ott a málnát kellett tumixolni előtte és azt folyattam bele a kész krémbe....az is csodaszép:) de ez!!! Gratula! ZKriszta

Névtelen írta...

Nagyon finom lett, pedig még sohasem készítettem tortát.
Köszönöm a receptet! :)

Névtelen írta...

Szia, ma megpróbáltam megsütni, és nem sikerült... :( mit ronthattam el? Lehet, hogy a rétesliszt nem volt jó választás? A 180 fok milyen sütésmódra vonatkozik (légkeveréses, sima, alsó-felső)? Mennyi ideig kell sütni? Segíts kérlek, mert holnap újra szeretnék nekiugrani :) Előre is köszönöm, Zsuzsi

Citromhab írta...

Zsuzsa, pontosan mi nem sikerült? A tészta állaga nem lett jó vagy a csíkozás nem sikerült?
A réteslisztet mindenképpen cseréld le finomlisztre, az előbbi inkább kelt tésztába való, de ott is csak fele arányban.
A 180 fokos sütés villannysütőre vonatkozik, alsó sütésen légkeveréssel. A sütési időt nem tudom pontosan megmondani, tűpróbával ellenőrizheted, hogy a belül is rendesen átsült-e már.