2012. június 22.

Gyümölcsrizs




A közkedvelt tejberizs gyümölccsel gazdagítva.

Hozzávalók 6 személyre

1 l tej
30 dkg rizs
4 evőkanál cukor ( vagy ízlés szerint )
vanília
csipetnyi só
1 citrom reszelt héja
4 evőkanál natúr joghurt
50 dkg piros ribizli

A díszítéshez
citromfűlevél

Lábosba mérjük a tejet, a rizst, a cukrot és a sót. Felforraljuk, majd lassú tűzön, időnként átkeverve addig főzzük, amíg a rizs teljesen magába nem szívja a tejet. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a joghurtot, a citromhéjat, a vaníliát, és lefedve 20-30 percig pihentetjük.
A ribizliből maréknyi mennyiséget félreteszünk a díszítéshez, a többi szárát eltávolítjuk, leöblítjük a gyümölcsöt, majd óvatos mozdulatokkal a rizsbe forgatjuk.
Poharakba szedjük a gyümölcsrizst, a félretett ribizliágacskákkal és citromfűlevéllel díszítjük.
Langyosan és hidegen egyaránt finom.
A ribizli helyett más gyümölcsöt (eper, szeder, málna, vagy ezek vegyesen) is használhatunk.

3 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Nagyon guszta! Nálunk heti egyszer biztos van tejberizs, de ribizlivel még nem próbáltuk. Köszi az ötletet:)

Roza írta...

Éppen hasonlót készítek ebédre:))
Nekem narancsos lesz, a ribizlit nem szeretem:)

Citromhab írta...

HajniZoli, Roza, más gyümölcsöt is lehet hozzáadni, ízlés szerint. Nálunk a ribizli nagyon kedvelt gyümölcs:-)