2011. december 18.

Fűszeres csokoládékocka



Advent 4. vasárnapjára készült sütemény, a Karácsony hangulatát idéző mézeskalács fűszerrel és narancshéjjal.

Hozzávalók 24x36 cm-es tepsihez

20 dkg étcsokoládé
6 dkg vaj
3 tojás
20 dkg cukor
2,5 dl tej
35 dkg liszt
1 csomag ( 12 g ) sütőpor
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
5 dkg mazsola
2 evőkanál rum
10 dkg kandírozott narancshéj

A tetejére
20 dkg étcsokoládé
2 evőkanál étolaj
kandírozott narancshéj


Felforrósítjuk a rumot, beletesszük a mazsolát és legalább fél órát áztatjuk, hogy megpuhuljon.
Tálba mérjük a lisztet, sütőport és a mézesfűszert. Beleszórjuk a narancshéjat is, és elkeverjük.
Megolvasztjuk a vajat és a csokoládét. Hozzáadjuk az egész tojásokat és a cukrot, és fakanállal habosra keverjük. Hozzáöntjük a tejet, szintén elkeverjük, végül pedig a fűszeres lisztet is, és csomómentesre keverjük.
Vajjal kikent és lisztezett tepsibe öntjük, és elsimítjuk a tésztát. Kanállal a tepsi szélei felé húzzuk kicsit a masszát, hogy egyenletesen süljön.
200 fokra melegített sütőben, 40-50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is kellően átsült-e.
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal és bevonjuk a kihűlt sütemény tetejét.
Kockákra vágva és kandírozott narancshéjjal megszórva tálaljuk.

12 megjegyzés:

Juharszirup írta...

Ez remekül néz ki!!! :)
Íze is biztos nagyon jó...

üdv. juharszirup

Thrini írta...

Mekkora tepsiben sütötted?
Köszi.

Gabriella írta...

Csokoládé? Jöhet! :P + nagyon szép! :)

Citromhab írta...

Juharszirup, köszönöm. Igen, finom fűszeres.

Thrini, felül beírtam:-)

Gabriella, köszönöm.

Blogkonyha írta...

Nagyon guszta sütemény, pedig egyszerűnek tűnik! Olyan szépen tudod szervírozni...

Petra írta...

Lenyűgöznek a szépséges alkotásaid. Csodálatos ez a süti is, megsütöm karácsonyra! Köszönöm. :)

Thrini írta...

Tényleg, de béna vagyok, köszi! :)

Citromhab írta...

Kriszta, köszönöm. Tényleg egyszerű, jól látod, a sütést leszámítva, egy félóra az egész:-)

Petra, nagyon köszönöm és úgy örülök, hogy tetszenek a sütijeim:-)

Thrini, :-)

Hankka írta...

Gyönyörű! Ha egy nappal hamarabb hozod, ezt sütöm meg az óévbúcsúztató munkahelyi bulira! Így a habkönnyű almás sütidet viszem, most sül! :)

Citromhab írta...

Hankka, köszönöm és jó bulizást!!

Elisabeth írta...

Ez is egy másik finomság, a csokoládé izhez hozzá adva! Ki próbáltam a TRANSLATE Angolra, és elég türhetően leforditja a receptet, és a postot is!
Ezt a receptetk okvetlen én is kipróbálom, mert kimondottan különleges, és finom...persze meg nagyon szép is!

Citromhab írta...

Elisabeth, ezt a sütit nagyon egyszerű elkészíteni, szinte csak össze kell keverni a hozzávalókat és mehet is a sütőbe. Ennek ellenére elég mutatós és finom.