2011. november 24.

Kandírozott citrushéj




A téli időszakban több narancsot, citromot, grapefruitot fogyasztunk, hogy vitaminraktáraink ne ürüljenek ki teljesen. Ilyenkor ne dobjuk ki a héjukat, mert előkészítés után nagyon jól felhasználhatóak süteményekhez, de önmagában is finomak, sőt ajándékot is készíthetünk belőlük.

Hozzávalók:

2 kezeletlen héjú narancs
2 kezeletlen héjú citrom
1 kezeletlen héjú grapefruit
cukor
50 g étcsokoládé

Elkészítés:

Zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk a gyümölcsöket. Lábosba tesszük a héjakat, annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Felforraljuk, majd leszűrjük és leöblítjük.
Ezt a műveletet még kétszer megismételjük.
Az utolsó öblítés után megmérjük a citrushéjak súlyát és ezzel megegyező mennyiségű cukrot adunk a vízhez.
Újra felforraljuk, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a héjak üvegesen áttetszővé válnak.
Szűrőkanállal rácsra szedjük és ha langyosra hűlt, egyesével porcukorba vagy kristálycukorba forgatjuk, szellős helyen szárítjuk.
Önmagában vagy olvasztott csokoládéba mártva fogyaszthatjuk.
Apróra vágva és lezárt üvegben hosszú ideig tárolhatjuk és süteményekhez használhatjuk.

7 megjegyzés:

Roza írta...

Mindig mondogatom, kellene ilyeneket készíteni, kellene, aztán mindig elmarad... Most megint jól belelkesedtem:) Nagyon szépek lettek a Tieid:)

Gerdi írta...

Nagyon köszi ezt a receptet! Régóta fontolgatom a készítését, de nem mertem nekifogni. Olvasva s látva a végeredményt bátorságot öntött belém:-)

Éva írta...

Nagyon ötletes és guszta! Kifogom próbálni még ajándéknak is nagyon jó!

Petra írta...

Nagyon tetszik az ötlet. :)

4Gyerek írta...

ajajj, gyerekkoromban hányszor készült. mondjuk annyi különbséggel, hogy nem felforraltuk, hanem napokig áztattuk-cseréltük a vizet rajta. ismételni kéne, gyerekeim nem is ismerik.
ja, és már a Kifőztükben is láttam, akkor is nosztalgiáztam. köszi

Citromhab írta...

Én szinte minden évben készítek ilyet karácsony előtt, amit aztán sütikhez használok...már ami megmarad belőle:-))
A csokiba mártogatást tavaly próbáltam először, ezzel csak az a "hiba", hogy rengeteg kell belőle, mert nagyon finom:-)

Bianka írta...

Remek