2011. augusztus 14.

Feketeerdő torta





Hozzávalók: 24 cm-es tortaformához

A kakaós piskótalapokhoz
6 tojás
24 dkg cukor
21 dkg liszt
3 dkg kakaó
6 evőkanál olaj
6 g sütőpor

A töltelékhez
60 dkg magozott meggy
15 dkg cukor
1/2 csomag vaníliás pudingpor
cseresznyepálinka

A tejszínhabhoz
7 dl tejszín
15 dkg cukor
1 csomag habfixáló
5 dkg csokoládé

A díszítéshez
5 dkg csokoládéreszelék
meggyszemek


A piskóta hozzávalóit 3 részre osztjuk és három lapot sütünk belőle.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport és a kakaóport, majd a masszát a formába simítjuk.
180 fokos sütőben, laponként 8-10 perc alatt megsütjük.
A töltelékhez a meggyből a díszítéshez kiválasztunk 12 szép szemet.
A maradék meggyet a cukorral felforraljuk, majd forrástól számítva kb. 5 percig lassú tűzön főzzük, Hozzáöntjük az előzőleg  kevés vízben elkevert pudingport, amivel besűrítjük, majd langyosra hűtjük.
A tejszínből a cukorral kemény habot verünk. Öt evőkanálnyit kisebb tálba mérünk és összekeverjük az előzőleg felolvasztott csokoládéval. Zacskóba töltjük a csokis habot, a tejszínhabból pedig nagyjából háromszoros mennyiséget csillagcsöves habzsákba.
Tortatálra helyezzük az első lapot, meglocsoljuk cseresznyepálinkával, és a fotón látható módon rányomjuk a kétféle ízű habot, a maradék részt pedig kitöltjük a meggyel.





Ezt a műveletet még egyszer megismételjük és ráhelyezzük a harmadik lapot is.
Finoman megnyomkodjuk, hogy a töltelék kitöltse a lapok közötti helyet.
A maradék tejszínhabbal bevonjuk a torta oldalát és tetejét is. Körben habrózsákat nyomunk rá, amit a meggyszemekkel díszítünk.
Végül a torta közepére szórjuk a csokireszeléket.


10 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jól néz ki, igen guszta lett! Imádom az ilyen tortákat, (bár ha belegondolok elég sokat szeretek), de nagyon finom lehet !

Ami írta...

Valóban gyönyörű torta! Ráadásul az egyik kedvencem :)

Petra írta...

Megint csodaszépet alkottál, az ízét pedig el tudom képzelni mennyire finom. :)))

Gizi írta...

Mindkét torta csodálatos!!!(mint mindig) Biztosan nagy örömet szereztél vele a megajándékozottnak.:)

María írta...

Ez a torta is és a túrós is nagyon szép, és biztosan nagyon finom is volt mindkettő. Örülhettek, akik kapták :)!

Bianka írta...

Ez is gyönyörű

Citromhab írta...

Köszönöm.

Névtelen írta...

Kedves Citromhab!

26cm-es formához hogy variáljam az arányokat? Köszönöm segítséged!
Dóri

Citromhab írta...

Dóri, ne variáld. Valamivel alacsonyabb lesz a torta, de nem jelentős a különbség. Legfeljebb tegyél bele egy kicsivel több meggyet és toldd meg a tejszínt 100 ml-rel, akkor ugyanolyan magas lesz.

Névtelen írta...

Köszönöm szépen! :) Csodásan néz ki a torta, remélem az enyém is vállalható lesz! :)
Dóri