2011. augusztus 13.

Rákóczi túrós torta











Hozzávalók 24 cm-es kapcsos tortaformához

A tésztához
15 dkg liszt
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojássárgája
6 dkg tejföl
1/2 csomag sütőpor
1 csipet só

A töltelékhez
1 kg túró
10 dkg tejföl
20 dkg cukor
2 tojássárgája
1 kávéskanál vaníliakivonat
reszelt citromhéj
1 csipet só
3 evőkanál búzadara

sárgabaracklekvár

A habhoz
3 tojásfehérje
20 dkg cukor


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és sütőpapírral bélelt tortaformába nyomkodjuk.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
A tésztát 180 fokra melegített sütőbe toljuk, és 5-6 percig elősütjük, majd kivesszük, és a túrótölteléket rásimítva visszatoljuk a sütőbe kb.20 percre.
A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk.
A habot zacskóba vagy habzsákba töltjük, és amint megsült a tortánk, rácsmintát kialakítva a tetejére nyomjuk.
Visszatoljuk a sütőbe, hogy a hab megszilárduljon, ez kb. 5-7 perc.
Végül 2-3 evőkanálnyi lekvárt botmixerrel felhabosítunk, zacskóba töltjük. Apró lyukat vágunk a zacskó sarkán, és a habrácsok közötti területet kitöltjük vele.
Ha langyosra hűlt, eltávolítjuk a tortagyűrűt és a tortát tortatálra csúsztatjuk.

8 megjegyzés:

Kriszta írta...

Gyönyörű!Imádom!

Petra írta...

Az nem is kérdéses, hogy ízleni fog. A látvány is gyönyörű! :)))

pipacs írta...

Nagyon szép!! Az egyik kedvenc sütim, imádom!! :)

Illéskrisz Konyhája írta...

Nagyon guszta! Egyik kedvenc süteményünk! Milyen jól néz ki torta fazonban is!

Citromhab írta...

Kriszta, én is:-)

Petra, már megkaptam a visszajelzést, hogy ízlett az illetőnek:-))

Pipacs, nekem is az egyik kedvencem, jó pár változatát sütöttem már.

Krisz, igen, elég jól variálható süti és általában mindegyik finom, kivéve a vékony tészta-vékony túró-nulla lekvár-nagyon vastag hab kombinációt. Annak semmi köze a Rákóczi túróshoz.

Bianka írta...

Gyönyörű

Écóka írta...

Szia!

Többször sütöttem már ezt a tortát és nagy kedvenc. De ahogy látom, pár dolog frissítve lett az oldalon.
A töltelék régi arányait meg tudod adni? Sehogy nem találtam nyomára, és annak idején nem mentettem le, mindig innen, a blogból lestem. Pl. úgy emlékszem, abban 75 dkg túró volt, nem 1 kg.
Köszönöm szépen! :)

Citromhab írta...

Igen, kisebb változtatások történtek ebben a receptben.
A tészta és a tojásfehérje hozzávalói ugyanazok, a tölteléknél, ha 75 dkg túróval szeretnéd továbbra is készíteni, ahhoz 15 dkg cukor és két evőkanál búzadara kell, minden egyéb összetevő mennyisége változatlan.