2011. augusztus 2.

Bajor málnatorta






Egyszerű, gyümölcsös torta, málnaszezonon kívül mirelit málnából is készíthető.


Hozzávalók 24 cm-es kapcsos tortaformához

A 24 cm átmérőjű piskótalaphoz
2 tojás 
7 dkg nyírfacukor (vagy cukor)
15 ml olaj
1 kávéskanál kakaópor
8 dkg liszt
késhegynyi sütőpor

A 18 cm átmérőjű piskótalaphoz
1 tojás
3 dkg nyírfacukor (vagy cukor)
7 ml olaj
1/2 kávéskanál kakaópor
4 dkg liszt
pici sütőpor

A krémhez
40 dkg málna
6 dl tejszín
12 dkg nyírfacukor (vagy cukor)
10 g zselatin

A díszítéshez
10 dkg málna

A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájában elkeverjük a kakaóport.  A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a nyírfacukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a kakaós tojássárgáját, az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport, majd a masszát a formába simítjuk és betoljuk a sütőbe.
8-10 perc alatt megsütjük. A fent leírt módon járunk el a 18 cm-es lap esetében is.
Langyosra hűtjük őket, és tortatálra helyezzük a 24 cm-es piskótalapot, majd körbevesszük a tortagyűrűvel.
A málnát és a nyírfacukrot botmixer segítségével pépesítjük. A zselatint kevés hideg vízben elkeverjük, majd addig melegítjük, amíg teljesen fel nem oldódik. Ne forraljuk fel!
A tejszínből nem túl kemény habot verünk, hozzáöntjük a málnapürét és a zselatint. Habverővel összedolgozzuk az egészet.
A málnás krém felét a tortaformába simítjuk, közepére helyezzük a kisebb piskótalapot, végül a krém másik felével befedjük.
Egy éjszakán át, vagy legalább 4-5 órán át hűtjük.
Ha megszilárdult a krém, eltávolítjuk a tortagyűrűt és málnaszemekkel díszítjük a tortát.

16 megjegyzés:

Éva írta...

Ez már a kínzás kategóriába tartozik! Annyira guszta, úgy megennék legalább egy szeletet amit felvágtál!:-))Elkébzelem milyen finom lehet a krém benne!

Okki írta...

Nagyon-nagyon guszta! :)

Egy szeletet én is bevállalnék :P

Petra írta...

Gyönyörű! Nagyon tetszik a piskóta megoldás. :)

Anazar írta...

üde, csinos!!

Szabina írta...

Nagyon nagyon szép! Érdekes ez a kis piskóta csak középen. Legközelebbi születésnapra ki is próbálom!

Blogkonyha írta...

Nagyon guszta! Én is kóstolnám...

Bianka írta...

Igazán szépséges lett

Pixie Pie írta...

Nagyon csinos kis torta, a leírás alapján pedig könnyűnek és finomnak látom. Pont az én ízlésem! :)

Gizi írta...

Csodálatos, istenien néz ki, az ízét pedig csak elképzelni tudom.
Ma szedtem le a málnát, már tudom is mit készítek belőle.:))

Citromhab írta...

Éva, nem akarlak kínozni, a krém tényleg finom:-)

Okki, Anazar, köszönöm.

Petra, Szabina, Németországban kóstoltam ezt a tortát és nekem is a piskóta tetszett leginkább. Na, persze amellett, hogy nagyon finom is. A receptet nem tudtam megszerezni, de nem volt nehéz kitalálni az íze alapján:-)

Illéskrisz, Bianka, köszönöm.

Pixie, igen, a könnyű a legmegfelelőbb jelző. Az állagát illetően is és elkészíteni sem nehéz.

Gizi, Neked még van málnád??? Szuper:-)

Ditta tortái írta...

Gyönyörű lett,na és nagyon finom is lehetett,mentettem is a receptet,köszi:-)

Szemi írta...

Hát ez valami gyönyörűséges lett! És biztosan finom is.

Bianka írta...

Meghívnálak egy játékra, nézz be kérlek hozzám :)

Citromhab írta...

Ditta, Szemirámisz, köszönöm:-)

Bianka, megyek:-)

Kriszta írta...

Istenem,de szép!Úgy beleharapnék!

Citromhab írta...

Kriszta, köszönöm:-)