2011. augusztus 6.

Szilvás kelt pite




Hozzávalók: 24x36 cm-es tepsihez

25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
1 tojás
2 dkg friss  élesztő
5 dkg olvasztott vaj
3,5 dl tej
6 dkg cukor
1 csipet só
reszelt citromhéj

A töltelékhez: 
60 dkg szilva
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál fahéj


A szilvákat megmossuk, felezzük. Megszórjuk a cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Összekeverjük, fél órát állni hagyjuk, majd szűrő segítségével lecsurgatjuk. 
A tésztához az élesztőt 1 dl tejben pici cukorral felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóit tálba mérjük, hozzáöntjük az élesztős keveréket majd a maradék langyos tejet is, hogy lágy, galuskaszerű tésztát kapjunk. Fakanállal alaposan kidolgozzuk, amíg egynemű és hólyagos nem lesz. 
Lefedve duplájára kelesztjük. Ha megkelt, 1-2 percig fakanállal újra verjük, és olajjal kikent tepsibe simítjuk a tésztát. Tetejét kirakjuk a fahéjas szilvával, és még 30 percet kelesztjük a tepsiben. 
200 fokra melegített sütőben, 35-40 percig sütjük, amíg a teteje is meg nem pirul. Tálcára borítjuk, és ha langyosra hűlt, szeleteljük. 
Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

7 megjegyzés:

Petra írta...

Egy rugóra jár az agyunk. Pont a héten sütöttem kelt szilvás rétest. Nagyon guszta a pitéd, a fotóid nem győzöm csodálni, gyönyörűek. :)))

Kreatív konyha írta...

Nagyon jól néz ki ez a kelt rétes.... Elfogadnék egy szeletet.

Citromhab írta...

Petra, szilvaszezonban ez járja:-))

Mónika, köszönöm. Amúgy nem rétes, hanem pite:-))

Kreatív konyha írta...

Elnézést. Piteként is jöhet :))

barbette főz írta...

Úgy szeressem én ezt a gyümölcsszezont. és a szememnek is gyönyörködtető:) Én is hasonlót csináltam, csak diós morzsával a tetején.

Tálaló írta...

Nagyon tetszik a kép.Kicsit rusztikus hangulatú és szemet gyönyörködtető.

Citromhab írta...

Barbette, egyetértek, a legfinomabb sütiket ilyenkor lehet készíteni:-)

Tálaló, köszönöm:-)
Ez egy nagyon régi recept, kb. 15 éve sütöm már mindenféle gyümölcsökkel. A legfinomabb meggyel és szilvával...szerintem.