2011. május 16.

Habkönnyű almás sütemény



A klasszikus almás sütemény könnyített változata, ami alatt elsősorban a töltelék állagát értem.
Az almás süti rajongóinak csak ajánlani tudom.

Hozzávalók 24 x 36 cm-es tepsihez

A tésztához
50 dkg finomliszt
20 dkg cukor
25 dkg vaj vagy margarin
egy csipet só
3 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
reszelt citromhéj
3-4 evőkanál tejföl

A töltelékhez
1,5 kg alma
3 dkg vaj
10 dkg cukor
1/2 csomag vaníliás pudingpor
3 tojás fehérje


A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. A tésztát kettévesszük úgy, hogy az egyik rész kicsivel nagyobb legyen.
A nagyobbik részt a hűtőbe, a kisebb részt a fagyasztóba tesszük. Nem kell teljesen megfagyasztani, bár az sem baj, lényeg, hogy amíg a töltelék elkészül, megdermedjen annyira, hogy le tudjuk reszelni.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, és a vajon a cukorral félpuhára pároljuk.
A pudingport kevés vízzel elkeverjük, az almához öntjük, és besűrítjük.
Langyosra hűtjük.
A tojásfehérjét borotvahab keménységűre felverjük, és óvatosan beleforgatjuk az almát.
A hűtőben tárolt tésztát kivesszük, elnyújtjuk, és kivajazott, lisztezett tepsibe terítjük.
Ráhalmozzuk a tölteléket, majd a fagyasztott tésztát nagyobb lyukú reszelővel a töltelék tetejére reszeljük.




200 fokra melegített sütőben sütjük, amíg picit meg nem pirul a teteje.
Langyosan szeleteljük, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.

32 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

De guszta! Biztos nagyon finom! Jól jönne egy kocka...

családi tűzhely írta...

Nekem is nagyon bejön:)

Moha írta...

Ó de jól néz ki! Nagyon jó ötlet ez a fehérjés lazítás, ki fogom próbálni.

Gizi írta...

Csodálatos sütemény, remek recept!!! Viszem is magammal, és hamarosan megsütöm.:)

Bence/Emoke írta...

Ajjaj! :) Szerinted ha én ezt a tölteléket a megmaradt 2 pitetésztám közé tenném milyen lenne?! Mert ha azt mondod jó :D akkor megcsinálom! :D:D /nyilván azt fogod mondani, hogy jó :D én meg el is hiszem ;)/

Citromhab írta...

Köszönöm mindenkinek!
Én is most készítettem először ezt a könnyített változatot és mondhatom, teljesen levett a lábamról. Bátran ajánlom kipróbálásra mindenkinek, aki kedvet érez hozzá.
Emőke, nem tudom ez a "megmaradt pitetészta" mit takar, így egyenlőre nem tudom, jó lenne-e:-))

Bence/Emoke írta...

Erdei gyümölcsös pitét csináltam. (blogban fent van) és dupla adag tésztával. Gondtam almás töltelékre vagy túrósra. :)

Nelli írta...

Tényleg habkönnyű lehet!Hétvégén megsütöm, bár már most is meg tudnám enni.:-)

Citromhab írta...

Emőke, megnéztem a blogodon, ez majdnem ugyanaz a tészta, mint az enyém, szerintem működik almás töltelékkel is:-)

Nelli, nagyon finom így, a nagy részét most én ettem meg...sajnos:-))

Tálaló írta...

Örülök,hogy Neked is "jutott".Ebből én is meg tudnék enni egy fél(na jó:negyed)tepsivel.

Bianka írta...

Remekül néz ki

Citromhab írta...

Tálaló, nekem most összejött a fél tepsi:-))

Bianka, köszönöm:-)

Éva írta...

Nagyon jól néz ki, kipróbálom. A reszelőst ismerem túros változatban, de ez is nagyon finom lehet.

Citromhab írta...

Éva, az elkészítés tényleg hasonlít a borzas túróshoz. Próbáld ki, nekem nagyon ízlett:-))

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Húúú valóban milyen habkönnyűnek látszik, bizti finom is:-))

tücsi írta...

Megfogott az almás süteményed is, nagyon jó receptjeid vannak, csak nézek ki a fejemből. Cukrász vagy??

Citromhab írta...

Tücsi, örülök, hogy tetszenek a receptjeim:-)
Nem Te vagy az első, aki megkérdezi, cukrász vagyok-e vagy esetleg szakács, de nem, egyik sem, a sütés-főzés csak a hobbim vagy lehet, hogy egy kicsit több is annál:-))

Szilvácska írta...

Szia! Jól néz ki, most találtam hozzád Anditól
Köszönöm vittem.
üdv. Szilvi

Névtelen írta...

Szia, tegnap megsütöttem, szeritnem sokkal finomabb, mint egy hagyományos almás pite! Köszönöm: MArika

Citromhab írta...

Szerintem is finomabb ez a változat:-)

Vali írta...

Szia!
Nagyon jól néz ki ez a sütid és a receptet is nagyon jónak találom. Az lenne a kérdésem, hogy ez adag mekkora tepsire elég.
Köszi

Citromhab írta...

Vali, ez a normál, 24x36 cm-es tepsiben készült, de be is írtam:-)

Vali írta...

Igazad van, bocsánat nem vettem észre.

Névtelen írta...

Szia! Előre szeretném elkészíteni,mert ahová vinném,ott nem tudom megsütni. Szerinted másnap,ill.harmadnap is jó? Vagy csak frissen?
Köszönöm előre is a választ.
Üdv. Betti

Citromhab írta...

Betti, nyugodtan megsütheted, másnap is nagyon finom, sőt még harmadnap is:-)

KATA írta...

Szia!
Tegnap elkészítettem a sütit a családnak és nagy sikere volt...a párom egyszerűen imádta...Köszönöm...:):)
Kata

Citromhab írta...

Kata, nincs mit:-) Mi is nagyon szeretjük:-)

Névtelen írta...

Na ne !Annyira jó lenne egy szelet ! Nagyon jól néz ki!

lenka1 írta...

Ma megsütöttem, tényleg nagyon finom. Köszi a receptet.

Citromhab írta...

Lenka, nagyon szívesen.

Viola írta...

Tegnap mi is megsütöttük ezt a habos almásat a lányommal, nagyon finom lett, csak nekünk szétcsúszott a töltelék.Én lisztérzékeny vagyok, de megkóstoltam.

Eniko Ostafi írta...

Ez nagyon jól néz ki. Mámma negcsinállom.
Udvozlom. Eniko