2011. május 18.

Blini



A blini a nevezetes orosz kelesztett palacsinta.
Hagyományosan tejföllel és kaviárral kínálják, de halakkal és egyéb zöldségfélékkel, mint pl. póréhagyma, is finom.
Jellegzetes íze és levegős, nagyon könnyű állaga van.
Ha kisebb darabokat sütünk, előételnek is kiváló, egyébként pedig önállóan is teljesen jól működik.
Az eredeti változatban fele liszt és fele hajdina szerepel, de én most csak egyszerűen finomlisztet használtam.
4-5 fős családnak érdemesebb rögtön dupla adagot készíteni.

Hozzávalók

10 dkg finomliszt
1/2 kávéskanál őrölt bors
1 kávéskanál só
15 g élesztő
2 dl tej
1 tojás

A tetejére
tejföl
kaviár
kaporlevél


Az élesztőt 60 ml langyos tejben pici cukorral elkeverjük, felfuttatjuk.
Tálba mérjük a lisztet, a sót, a borsot és a tojássárgáját.
Hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és fokozatosan adagolva a tejet,  fakanállal csomómentesre keverjük.
Lefedjük fóliával, és langyos helyen 1 1/2 órát kelesztjük.
Ha megkelt, a tojásfehérjét keményre felverjük, és óvatosan a tésztába forgatjuk.
Egy nagyon könnyű, habszerű tésztát kapunk.
Kiolajozunk egy palacsintasütőt, felforrósítjuk.
Egy-egy evőkanálnyi tésztát belesimítunk, először az egyik, majd megfordítva a másik oldalukat is megsütjük.
A kisült palacsinták tetejére halmozzuk a tejfölt, a kaviárt, és kaporlevéllel díszítjük.


12 megjegyzés:

Nem vagyok mesterszakács írta...

Jaj, ne! Annyira imádom!...:))
Első osztályúan készítetted el, csodásak a képek is! Gratulálok és irigykedek, hogy nem kaphatok belőle....:))

Kreatív konyha írta...

Nagyon jók a képek, még soha nem ettem blini-t, csak olvastam róla.

Nelli írta...

Nem készítettem még hajdinából semmit sem.
Finomnak néz ki!

Bianka írta...

Nagyon guszta

Tálaló írta...

Ezek tényleg nagyon guszták.
Bár ismertem soha nem jutott volna eszembe készíteni.Egészen mostanáig.

Éva írta...

Nagyon jól néz ki, guszta!

Elisabeth írta...

Már régen látogattuk egymást...de miután megláttam a képet a blogsoromon, rögtön át ugrottam a blogodra.
Valami fantasztikus a blinid készités módja. Kimondottan perfekt, és györörü a kaviár és tejfölle. A fotó is nagyon szép:DDD

Citromhab írta...

Nem vagyok mesterszakács, én is imádom és nálunk mindenki:-)

Mónika, egy próbát megérne, ha még nem kóstoltad:-)

Nelli, momentán most ebben sincs hajdina, anélkül is finom.

Bianka, köszi:-)

Tálaló, rém egyszerű elkészíteni és nagyon finom:-)

Éva, köszönöm:-)

Elisabeth, nagyon köszönöm, örülök, hogy ennyire tetszik Neked:-)
Egy kedves barátunktól ajándékba kaptuk a kaviárt és gondoltam méltóképpen fogyasztjuk el, így kötöttem ki a blininél:-))

családi tűzhely írta...

Már csak egy pohár hideg száraz pezsgő hiányzik mellé:)

Citromhab írta...

Családi tűzhely, mennyire igazad van, kár, hogy ez nekem nem jutott eszembe:-))

Eszter írta...

Irtó jól néz ki!

Citromhab írta...

Eszter, és nagyon finom is:-)