2011. május 8.

Epertorta



Az ikrek természetesen nem csak a családdal, hanem egy kisebb buli keretében a barátaikkal is megünnepelték a születésnapjukat.
Újra csak két kisebb zsúrtortát sütöttem, az egyik epres, a másik pedig csokis volt.

Hozzávalók: 18 cm-es tortaformához

Ha normál méretű ( 26 cm-es ) tortát szeretnénk, az hozzávalókból kétszeres mennyiséget vegyünk.

A tésztához
4 tojás
9 dkg cukor
2 evőkanál olaj
9 dkg finomliszt
1/2 csomag sütőpor

A krémhez
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
2 csapott evőkanál cukor
1 dl tejszín

Az eperzseléhez
25 dkg eper
1 evőkanál cukor
1/2 csomag vaníliás pudingpor ( 20 g étkezési keményítővel helyettesíthető )
50 ml víz

A díszítéshez
1,5 dl tejszín
2 dkg cukor
1/2 csomag habfix
7-8 szem eper

A piskótához az egész tojásokat a cukorral fehéredésig verjük. Hozzáadjuk az olajat, maj óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 200 fokra melegített sütőben megsütjük.
Ha megsült, eltávolítjuk a sütőpapírt, és ha kihűlt, a piskótalapot lapjában kettévágjuk.
A krémhez a pudingot a cukorral előírás szerint felfőzzük, kihűtjük. Ha csomós maradna, botmixerrel krémesíthetjük.
A tejszínt keményre verjük és a kihűlt pudinghoz keverjük.
A zseléhez az epret a cukorral felforrósítjuk. A pudingport a vízzel elkeverjük, hozzáöntjük az eperhez és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Kihűtjük.
Az egyik tortalapot tortatálra helyezzük, elsimítjuk rajta az eperzselé felét, majd a krém felét.
Ráhelyezzük a másik lapot, finoman összenyomjuk. Erre jön a zselé és a krém másik fele.
A díszítéshez a tejszínhabot a cukorral és a habfix-el keményre verjük. Bevonjuk vele a torta oldalát. A maradékot habzsákba töltjük és habrózsákat nyomunk körben a torta tetejére.
Az epret negyedekre vágjuk és egyszerűen a torta közepére halmozzuk.

17 megjegyzés:

családi tűzhely írta...

És újra egy tortaremek tőled:)

Bianka írta...

Gyönyörűséges

Mézigörl írta...

Kérek szépen egy szeletkét! Gyönyörű! :-D

Ditta tortái írta...

Gyönyörű lett a tortád!

Ditta tortái írta...

Annyira mutatós minden amit elkészítesz,csak ámul Nálad az ember!:-)

Citromhab írta...

Családi tűzhely, kedves vagy, köszönöm:-)

Bianka, köszönöm:-)

Mézigörl, "sajnos" a fiúk egy morzsát se hagytak:-)

Ditta, köszönöm, igyekszem, hogy ne csak finom, de mutatós is legyen az étel:-)

Wise Lady írta...

Az összes torta fantasztikus!

Gizi írta...

Csodálatos!!!:)

Szemi írta...

Ez gyönyörű lett!!!

Nelli írta...

Annyira guszta!:-)

Andi/cuki írta...

Szuperszép!:-))Isten éltesse az Ünnepeltet!:-))

Andi/cuki írta...

Bocsánat, Ünnepelteket!:-))

Roza írta...

Csodás dolgaid vannak, gratulálok!:)
Majd "bejárom" a blogodat:)

Citromhab írta...

Köszönöm, köszönöm:-))

Andi, Neked külön is a jókívánságot, átadom az érintetteknek:-)

Roza, nézelődj nyugodtan és válogass kedvedre:-)

Piroska írta...

Nagyon szép! Holnap elkészítem, majd jelentkezem, hogy sikerült. A zselétől félek egy kicsit!!

Piroska írta...

Elkészült, de nem torta hanem sütemény lett belőle. Nagyon finom a krémje, nagyon finom az eperzselé. Köszönöm a receptet.

Citromhab írta...

Nagyon szívesen, és örülök, hogy ízlett!