2011. április 11.

Tárkonyos raguleves krumpligombóccal




Régen tettem már fel levest, pedig nálunk elmaradhatatlan része az ebédnek. Számomra egy tányér forró, laktató leves, mint például ez, pontosan elég is, másodikat sokszor nem is kérek.

Hozzávalók 4 literhez

70 dkg sertés-, szárnyas- vagy bárányhús ( itt sertés lapocka )
2 szál petrezselyem
2 szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
3-4 evőkanál tejföl
pirospaprika
só, bors, tárkony

A krumpligombóchoz
1 nagyobb krumpli
2-3 evőkanál liszt
1 tojás
szerecsendió

petrezselyemlevél


A hagymát apróra, a húst kockákra vágjuk. A zöldséget és a petrezselymet megtisztítjuk, felkarikázzuk.
A hagymát kevés olajon aranysárgára pirítjuk, pirospaprikát szórunk rá, rádobjuk a húst.
Felengedjük vízzel. Beletesszük a zöldségeket is és sózzuk.
A gombóchoz megfőzzük a krumplit, összetörjük. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, sót, szerecsendiót és az apróra vágott petrezselyem levelet.
Kanállal alaposan összedolgozzuk.
Ha a hús teljesen puha, vizes kézzel gombócokat formázunk, és óvatosan a levesbe eresztjük őket.
Ha feljönnek a leves felszínére, már meg is főttek.
Egy merőkanálnyi levesben elkeverjük a tejfölt és a leveshez adjuk.
Ha még kell sózzuk. A borsot és a tárkonyt csak a főzés végén adjuk hozzá, hogy ne veszítsék el az illatukat.

14 megjegyzés:

Nelli írta...

Mi is nagyon szeretjük a tartalmas leveseket.A tárkonyos krumpli levest főleg!:-)Én a fokhagymát reszelve is a végén szoktam az ételekbe tenni.Finomat főztél!

Bianka írta...

Nagyon-nagyon guszta

Hobbiszakács írta...

(nagyot nyeltem)
:-)

Elisabeth írta...

Ez egy kimondott fantasztikus leves. Imádom a krumpli gombócodat! Az egész elkészitése fantasztikus!
xoxo

Anazar írta...

De szívesen belekanalazék!!

Gizi írta...

Nagyon guszta, szinte érzem az illatát. Nálunk is nagy sikere van raguleveseknek,főleg jó tárkonyosan.:)

Erinacea írta...

Jaj. Úgy elmennék hozzátok bort kóstolni... meg a főztödet. Bármit.

Dylana Suarez írta...

Super lovely blog!


xoxo,

colormenana.blogspot.com

Citromhab írta...

Nelli, köszi:-)
Igen, a fűszerek nagy részét az illatuk miatt használjuk, kár is volna ezt a főzéssel tönkretenni.

Bianka, köszönöm:-)

Hobbychef, :DD

Elisabeth, kipróbálhatnád, szerintem ízlene:-)

Anazar,örülök, hogy tetszik Neked:-)

Gizi, nálunk is első számú kedvencek a ragulevesek:-)

Eri, bármikor szívesen látlak:-)

Dylana, thank you:-)

családi tűzhely írta...

Jól esne most egy tányérral:)

Névtelen írta...

Pontos, tökéletes recept, nagyon finom!
Köszönöm! Marika

Unknown írta...

Most főzöm, már alig várom hogy kész legyen, nagyon guszta biztos finom lesz. köszönöm.

Citromhab írta...

Nekünk nagyon ízlik ez a leves, remélem nektek hasonlóképpen, egyébként hétvégén nálunk is ez készül majd:-))

Jani írta...

Nagyon finom lehet ,kár hogy ott van nem itt,!