Hozzávalók
50 dkg finomliszt
1 dl tej
1 dl tej
2 dkg friss élesztő
1 teáskanál cukor
5 dkg vaj
1 teáskanál cukor
5 dkg vaj
1 tojás
10 dkg tejföl
2,5 dkg só
25 dkg tepertő
25 dkg tepertő
fél kávéskanál bors
A tetejére
1 tojás
1 tojás
A tepertőt húsdarálón ledaráljuk.
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és kelt tésztát dagasztunk.
Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kinyújtjuk és a képen látható módon hajtogatjuk. 30 perc múlva ezt a műveletet megismételjük, vigyázva, hogy a hajtás iránya megegyezzen a korábbival.
A második pihentetés után kb.2 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, késsel bevagdaljuk a tetejét és pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, tetejüket megkenjük tojással, és 240 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
13 megjegyzés:
Citromhab, ezek olyan gyönyörűek, majd' megszólalnak! Jók a fázisképek is, nagy segítség!
Jaaaaj!Elvesztem...
A férjem hónapok óta mondogatja,hogy süthetnék.Eddig ellenálltam.De ezek olyan guszták,kínálják magukat:))
Tavaly csináltam először,jól is sikerült.S ez lett az első blogbejegyzésem.
Citromhab!
Nagyon szépek lettek:-)
Épp tegnap néztem rá a hűtőben lévő töpörtyűre, hogy milyen régen sütöttem pogit:-))
A legjobb helyre került a tepertő! Nagyon szépek lettek!
De szépek a képek!A pogácsa is tuti finom, látszik milyen szép leveles!
Késő ide vagy oda, most ennék belőle.:-)
Eri, köszönöm:-)
Tálaló, Gesztenye, akkor most már itt az ideje, hogy süssetek egy adag pogit:-)
Moha, igen, így legalább elfogyott:-)
Nelli, pogácsát én is akármikor képes vagyok enni:-)
Ha még maradt rendelnék, olyan húsz dekával :)
Bianka, sajnos nem maradt:-(
Gyönyörűek!Nagyon szeretjük mi is! Hosszú hétvégére készülök sütni. Hátha jó idő lesz és kimehetünk a szabadba.
Barbette, ez pont megfelelő alkalom lesz, hogy pogit süss és hátha már tényleg lesz egy kicsit jobb időnk:-)
Én imádom a tepertős pogácsát, a nyálam csorog érte, majd hogy csak be nem töröm a computer vászont és ki veszem azt a kosár finomságot.
Szinte csodás, és leveles a tészta, és látszik ahogy kibujnak az aranyos kis tepertők a perfekt pogácskákbol.
A pogácsa teteje is meg van kockára vagdalva, épp ugy ahogy a drág Mariskanéném szokta késziteni.
Te egy zseni vagy Erzsike!
Elisabeth, én is nagyon szeretem:-)
Nem mindig sikerül ilyen szépre, most csak beleraktam amit gondoltam, hogy jó lehet. Persze, amikor nagyon odatesszük magunkat, akkor valahogy soha nem lesz ilyen:-)
Köszönöm szépen ezt a szuper receptet, alig sült ki, már rájár a család :)
Megjegyzés küldése