2010. december 10.

Háromtöltelékes rétes





Hozzávalók 25 x 30 cm-es tepsihez 

1 csomag 6 db-os friss réteslap

Az almás töltelékhez
1 kg alma (tisztítva mérve)
3-4 evőkanál cukor
2 evőkanál búzadara
fél kávéskanál fahéj

A túrós töltelékhez
75 dkg túró
3-4 evőkanál cukor
fél citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor

A mákos töltelékhez
30 dkg őrölt mák
4 evőkanál cukor
2 dl tej
fél citrom reszelt héja

A kenéshez
2 dl tejföl
fél dl olaj


Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd a cukorral és a fahéjjal puhára pároljuk. Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a búzadarát.
A mákos töltelékhez a tejet a cukorral és a citromhéjjal felforraljuk, hozzáadjuk a mákot és kb. fél percet főzzük.
A túrót kikeverjük a cukorral, a vaníliával és citromhéjjal.
A tepsi alját vékonyan megkenjük olajjal, és két réteslapot terítünk bele úgy, hogy mindkét lapot kettéhajtjuk, így valójában 4 réteget kapunk. Minden réteget vékonyan megkenünk a tejföl és olaj keverékével. Erre halmozzuk a mákot, majd befedjük egy, kettéhajtott réteslappal. Ezt is lekenjük az olajos tejföllel.
Erre jön az almatöltelék, majd újra egy réteslap kenéssel..
A tetejére kerül a mákos töltelék, amit végül két réteslappal zárunk le.
Tejföllel megkenjük a rétegeket és a tetejét és forró sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
Langyosra hűtve szeleteljük, tálalás előtt porcukorral meghintjük.

5 megjegyzés:

starfi írta...

ez ám a süti :)) befalnék egy-két adaggal :)

trinity írta...

Ez nagyszerűen néz ki, isteni lehet!
Én is készítettem hasonló "emeletes rétest", miután elkészült, én is csak akkor tudtam meg, hogy az ilyen jellegű sütit hívják állítólag bélesnek:) Remélem, jól emlékszem:D Bár a neve teljesen mindegy, mindenképp remek sütemény!

Citromhab írta...

Starfi, Trinity, köszönöm!

Igen, a férfiaknak a rétesek mindig bejönnek, még ha kevésbé édesszájúak is, legalábbis ez a tapasztalatom:-))

Trinity, teljesen igazad van, ez valóban egy béles, csak gondolom, hogy a köztudatban inkább a rétes megnevezés terjedt el és mindent ezzel a névvel illetünk, ami réteslapból készül:-)

Andi/cuki írta...

Azt hiszem nagyon hamar kipróbálom, tuti ízlene nálunk is!:-))

Citromhab írta...

Andi, örülök, hogy kipróbálod, biztos ízleni fog:-))