2010. október 10.

Gerslis káposzta




Hozzávalók

30 dkg füstölt tarja
30 dkg friss sertéscomb
1 kg savanyított káposzta
5-6 evőkanál árpagyöngy (gersli)
őrölt pirospaprika
szemes bors
4-5 babérlevél

olaj vagy zsír

A rántáshoz
1/2 dl olaj
2 evőkanál liszt
őrölt pirospaprika


A káposztát szükség szerint átmossuk. A húsokat felkockázzuk.
A fazék aljára öntünk egy kevés olajat, és elkezdjük rétegezni a hozzávalókat.
A káposzta egyharmadát tesszük a fazék aljára. Erre jön a friss és a füstölt hús fele. Sózzuk, meghintjük őrölt pirospaprikával, beleszórunk pár szem egész borsot, babérlevelet és az árpagyöngy felét. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük. A maradék egyharmad káposzta a tetejére kerül.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és 1,5-2 órán át lassú tűzön főzzük.
A végén a hozzávalókból rántást készítünk, és besűrítjük az ételt.
Ha valaki intenzívebb füstölt ízre vágyik, lehet csak füstölt hús felhasználásával is készíteni.

4 megjegyzés:

ayildi írta...

Soha nem használtam még gerslit, ezt kell előre áztatni, vagy simán mehet mint a rizs? Ki akarom próbálni, nagyon tetszik!

Citromhab írta...

Nem kell beáztatni, csak úgy simán rászórod, a főzési idő alatt meghízik és megpuhul.

Brobi írta...

Üdv!

Felénk ezt lucskos káposztának hívják. Disznóvágáskor is készítették, olyankor volt benne disznófarok is, gondolom onnan a farkaskáposzta elnevezés.

Citromhab írta...

Brobi, igazad lehet az elnevezést illetően, ez nem jutott eszembe, pedig felénk is szoktak tenni bele:-)