2010. október 21.

Csoki szuflé



Elég régen pályázok már erre a csokicsodára, de csak mostanság szereztem be hozzá a megfelelő sütőformát, úgyhogy azonnal ki is próbáltam.
Pikk-pakk megvan egyébként, a szűk keresztmetszet a sütés. Nagyon el kell találni a pillanatot, amikor kikapjuk a sütőből, különben nem lesz folyós a közepe.

Hozzávalók 6 darabhoz

150 g étcsokoládé
150 g vaj + a formákba
3 tojás
4 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt

A formák kenéséhez
vaj, liszt

200 fokra melegítjük a sütőt.
Kivajazunk és lisztezünk 6 szufléformát.
A csokoládét a vajjal vízgőz fölött megolvasztjuk. A tojásokat összekeverjük a cukorral, hozzáöntjük az olvasztott csokit, majd hozzákeverjük a lisztet is.
A tésztát egyenlően elosztjuk a formákban és 7-8 percig sütjük.
Fejjel lefelé egy tányérra fordítjuk a formákat, 10 másodpercig állni hagyjuk, majd egy határozott ütéssel a tányérra borítjuk a szuflét..

17 megjegyzés:

pitypang írta...

már régóta kerestem egy olyan csokiszuflé receptet,ami első olvasásra bejön:)A tiéd pontosan ilyen,el is fogom készíteni!! :)

Citromhab írta...

Andi, örülök és remélem meg leszel vele elégedve:-).

Foodafok írta...

Egyik ámulatból, a másikba! 1989-ben, amikor Bécsben dolgoztam, és végre megtanulhattam egy osztrák szakácstól, az „a’la minute” elkészíthető Mohr im Hemd - Csokoládé pudingot, ami akkor volt a sláger a desszertek között, de most ez maga a csúcs! Alkalmazni fogom jó pár menü végén. Köszönöm kedves Citromhab!

Beastie írta...

ha ezt megsütöm a feleségemnek, megbolondul :) köszi.

Citromhab írta...

Hú, akkor óvatosan:-)))

pitypang írta...

Megcsináltam!!!!nagyon finom!!köszi
be is linkeltelek,hogy tőled van
http://kedvteles.blogol.hu/

Citromhab írta...

Andi-Kata, örülök, hogy sikerült:-)

Ági írta...

Szia:)

Érdeklődnék, hogy nincs-e valami ötleted arra az esetre, ha most nem tudok azonnal szufléformát varázsolni a puttonyomból? :D Nagyon szeretném belevenni a saját kis ünnepi menümbe, és igazából unokahúgomnak is meg akarom mutatni, hogy mégis csak én vagyok az idősebb, még sütés terén is, és ez a süti nagyon ütős lenne a menü végére:)

Unknown írta...

Ez a recept szimplán tökéletes!!! Megcsináltam, olyan lett, amilyennek lennie kell... Nyami :)

Citromhab írta...

Köszönöm:-)

wanda írta...

Elsőre sikerült, ráadásul tökéletesen! Belül csokifolyam.. Isteni! :) Köszönöm szépen a receptet!

Unknown írta...

Szia!
Nekem ilyen lett a külseje:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=729075387164411&set=a.729075617164388.1073741826.100001858694522&type=1&theater

Ezt hogyan lehetne elkerülni? Talán csak vajazzam ki vagy rétes helyett finom liszttel kell csinálni a kilisztezést?
Mert az állagán, nem változtatott a liszt finomsága.

Nagyon finom lett és folyós belül, egyben kijött. 7,5 percig csücsültek bent.

Előre is köszönöm a válaszod, és ezt a tuti receptet.
FB-n már el is kérték...
Üdv
T

Citromhab írta...

Elég, ha csak vékonyan kikened vajjal a formákat, akkor is szépen kijönnek belőle, és nem lesz lisztes a felület. Örülök, hogy ennyire ízlett, nekünk is az egyik kedvencünk ez a süti:-)

Unknown írta...

Kedves citromhab (azt is kipróbálnám :-)
Kérédsem ha előre elkészítem a csoki soufflee tésztáját és hűtőbe teszem (ahogy Martha Stuart ajánlja), akkor mennyi ideig bírja ki a massza sütés előtt? Elképzelhető, hogy előző nap megcsinálható?
Köszönettel
KP

Citromhab írta...

Kedves Péter,
Nincs ilyen tapasztalatom, de az az igazság, hogy nem látom értelmét előző nap elkészíteni a tésztát, hiszen kb. 5 perc alatt összedobható sütés előtt.

Unknown írta...

Most készült el. ISTENI lett! Ez volt az első recept amit kipróbáltam, és nagy örülök, hogy sikerült!! :)
Nagyon köszi!

pönci írta...

Köszönöm ,,finom lett ,,Soha nem csináltam még túl macerásnak gondoltam ,,ez nagyon jó recept !