2019. november 26.

Puttanesca rizottó




Fűszeres, karakteres rizottó, az olasz konyha ízvilágának tipikus képviselője.


Hozzávalók 2 személyre

2-3 evőkanál olívaolaj
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
15 dkg rizottó rizs
1 dl száraz fehér bor
0,8-1 liter zöldség alaplé
2 evőkanál sűrített paradicsom
őrölt csilipaprika
10 dkg gomba
10 dkg fekete olajbogyó
5 dkg reszelt sajt
petrezselyemzöld

A gombát vékony szeletekre vágjuk és egy evőkanál olívaolajon megdinszteljük. Félretesszük.
A maradék olívaolajon a kockára vágott vöröshagymát és a lereszelt fokhagymát kicsit átpirítjuk, majd hozzáadjuk a rizottót. Jól átkeverjük, beletesszük a sűrített paradicsomot, ízlés szerint csiliport és felöntjük a fehér borral.
Ha a rizs magába szívta a bort, elkezdjük adagolni a zöldség alaplevet. Egyszerre mindig csak annyit, hogy éppen ellepje a rizst, megvárjuk amíg majdnem "eltűnik"és csak ekkor adjuk hozzá a következő adagot. Időközben többször átkeverjük az egészet.
Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg a rizs szinte teljesen átpuhul, azaz csak a középső, alig mákszemnyi részén roppan egy picit.
Ekkor beleforgatjuk a gombát, a vékony szeletekre vágott olívabogyót és a sajtot. Ha szükséges, sózzuk, majd 1-2 percig lefedve hagyjuk pihenni.
Ezután azonnal tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések: