2018. május 18.

Lándzsás útifű szirup






Évek óta nagyobb mennyiségben készítek útifű szirupot, ami telente, a megfázós időszakban különösen jó szolgálatot tesz.
A benne lévő kakukkfű miatt az íze a régi időket idéző mixtura pectoralis-ra emlékeztet, amit szerintem, nem volt gyerek, aki ne szeretett volna:-) Mi sem vagyunk ezzel másképp, ezért minden évben egyre több befőttesüveg sorakozik az ablakpárkányon, mert már "megelőzésként" is szívesen bekapunk egy-egy kanállal.

A lándzsás útifű gyógyhatásáról részletesen ide kattintva olvashatunk.


Hozzávalók egy 5 literes üveghez

egy kosárnyi útifű levél (lehet keskenylevelű vagy nagy útifű is)
egy darab gyömbér ( kb. 3 cm hosszú)
5-6 ág kakukkfű (a fotón látható számít egy ágnak)
1,5-2 kg kristálycukor
pár csepp citromlé

Az útifüvet virágzás előtt, utaktól vagy egyéb szennyezett helyektől távol gyűjtjük.
Leöblítjük, alaposan lecsurgatjuk és kisebb darabokra tépkedjük.
A gyömbért vékony szeletekre vágjuk.
Egy tiszta befőttesüveg aljába rakunk egy réteg levelet, néhány karika gyömbért és pár szál kakukkfüvet.
Jól megszórjuk kristálycukorral, majd addig folytatjuk ezt a rétegezést, amíg minden alapanyag el nem fogy.
Lefedjük egy tálkával és napsütötte helyre állítjuk. Két hétig érleljük, miközben minden nap átkeverjük.
Két hét után leszűrjük és felforrósítjuk (biztos, ami biztos), de nem forraljuk fel. Pár csepp citromlevet adunk hozzá, hogy a cukor ne kristályosodjon ki.
Forrón csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk és ha teljesen kihűlt, a továbbiakban hűtőben tároljuk.

Nincsenek megjegyzések: