2018. március 14.

Stefánia torta






Dobos torta kistestvérének is nevezhetném ezt a tortát, hiszen a különbség csak annyi, hogy itt a karamellmáz helyett kakaópor szerepel, egyébként a recept szinte ugyanaz.


Hozzávalók 22 cm-es tortához

A piskótalapokhoz
6 tojás
20 dkg cukor
24 dkg liszt
20 ml olaj
késhegynyi sütőpor

A párizsi krémhez
4 dl tejszín
30 dkg cukor
7 dkg kakaópor
35 dkg vaj
20 dkg étcsokoládé

A díszítéshez
kakaópor
1 dl tejszín
5 dkg csokoládé

3 evőkanál kristálycukor

Először a krémet készítjük el. A tejszínt és a cukrot folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd forrástól számított 5-7 percig lassú tűzön gyöngyözve forraljuk. Beleszórjuk a kakaóport, csomómentesre keverjük.
Hozzáadjuk a csokoládét, 15 dkg vajat, és addig melegítjük, amíg mindkettő teljesen el nem olvad és sima, bársonyos krémet nem kapunk. Teljesen kihűtjük, majd a maradék vajat hozzáadva habverővel habosítjuk.
Hat téglalap alakú sütőpapírt vágunk, és mindegyikre rajzolunk egy-egy 22 cm átmérőjű kört.
A piskótalapokhoz a tojásokat és a cukrot alaposan felverjük (elektromos habverő maximum fokozatán kb. 4 perc), a végén az olajat is beleöntjük és beledolgozzuk. Végül beleforgatjuk az előzőleg összevegyített lisztet és sütőport.
Az így kapott masszából 6 vékony lapot sütünk úgy, hogy egyenként 4-5 evőkanálnyi tésztát kenünk a megrajzolt és sütőlapra terített sütőpapírokra. A sütési idő 4-5 perc laponként 180 fokra melegített sütőben.
Ha kihűltek a lapok, megtöltjük a krémmel és a torta tetejét és az oldalát is bevonjuk vele.
A tejszínből az olvasztott csokoládéval kemény habot verünk. Kakaóporral meghintjük a torta tetejét, a csokis tejszínhabot pedig habzsákba töltjük és körben habrózsákat nyomunk rá.
A cukrot megolvasztjuk és egy kanál segítségével szabálytalan formában egy sütőpapírra locsoljuk.
Ha megszilárdult (és kihűlt!!!) kisebb darabokra törjük és egy-egy darabkát a habrózsákra ültetünk.

Nincsenek megjegyzések: