Hozzávalók 4 személyre
20 dkg rizotto rizs
1 dl száraz fehérbor
5 dl zöldség alaplé
2+2 evőkanál olaj
1 petrezselyemgyökér
1 sárgarépa
10 dkg zöldborsó
10 dkg gomba
1 sárgarépa
10 dkg zöldborsó
10 dkg gomba
5 dkg reszelt sajt
só
só
A petrezselyemgyökeret és a sárgarépát apró kockára vágjuk, a gombát felszeleteljük. Serpenyőben 2 evőkanál olajat felforrósítunk, rádobjuk a zöldségeket. Sózzuk, felöntjük 1 dl vízzel és lassú tűzön addig pároljuk, amíg a lé teljesen el nem fő alóla. Félretesszük.
Lábosban felhevítjük az olajat, rátesszük a rizst, fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük a borral.
Lábosban felhevítjük az olajat, rátesszük a rizst, fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük a borral.
Lassú tűzön főzzük, amíg a bor el nem párolog. Hozzáadunk egy kisebb adag zöldség alaplevet, és időnként óvatosan átkeverve, megvárjuk, hogy a rizs teljesen magába szívja a folyadékot. A következő adag levet csak akkor adjuk a rizshez, ha az előző már teljesen elfőtt. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg el nem fogy a zöldség alaplé. Az utolsó adagnál ne várjuk meg, hogy teljesen magába szívja az összes levet, hagyjunk alatta egy kicsit, különben túl száraz lesz a végeredmény.
Ekkor levesszük a tűzről a rizottót, belekeverjük a sajtot, az apróra vágott petrezselyemzöldet, és belereszeljük a citromhéjat.
Lefedve 5-6 percet pihentetjük, majd azonnal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése