2017. szeptember 1.

Bodzalekvár




Az aszalt paradicsom után újabb, gazdaságosnak éppen nem nevezhető projektbe vágtam bele.
A héj és a magvak eltávolítása után a gyümölcshús csak töredéke az eredeti mennyiségnek. Van persze, olyan recept is, ahol marad a bogyó minden része, de nekem ez a mag- és héjmentes változat jön be.
Valójában egy gyógyhatású készítményhez jutunk, ha bodzalekvárt készítünk, a téli időszakban segítségünkre lehet, hogy gyorsabban kilábaljunk a náthából, már amennyiben marad belőle addigra.
Egyébként sült hús, marha- vagy vadpörkölt, rántott camembert remek kísérője is lehet.

Hozzávalók

5 kg teljesen érett bodzabogyó
cukor
aszkorbinsav
1 csomag zselésítőszer

A bogyókat villa segítségével eltávolítjuk a szárról. Leöblítjük, majd egy lábosban feltesszük főni.
Forrástól számított 30-40 percig lassú tűzön, időnként átkeverve főzzük.
Az egészet áttörjük szitán, ízlés szerinti mennyiségű cukrot adunk hozzá, belekeverjük a zselésítőt és újra felforraljuk. Pár perc főzés után levesszük a tűzről, kicsit várunk, hogy hűljön és ekkor adjuk hozzá a  aszkorbinsavat (a C-vitamin 60 fok felett lebomlik). Szintén ízlés szerint adagoljuk, kóstolgatással állítjuk be a kívánt savasságot (kb. két kávéskanálnyi kell). Vigyázzunk, mert ez a művelet erősen meg tudja csappantani az amúgy sem nagy mennyiséget:-)
Végül jól záródó üvegekbe töltjük a lekvárt.

1 megjegyzés:

Zsangyal írta...

Kenyérrel, camembert szeletekkel is nagyon finom.