2017. június 3.

Bodzaszörp



Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kertemben van egy szép, nagy bodzafa, így virágzáskor nincs limitálva a készíthető szörp mennyisége.
Csak kisétálok egy ollóval és máris megvan a fő alapanyag. Mivel a menta és a citromfű is helyben terem, így pár ágat ezekből is szoktam beletenni, amitől csak még zamatosabb lesz és egy igazi gyógyital válik belőle.

Hozzávalók egy nagy méretű befőttesüveghez (5 literesként ismerjük, de valójában kisebb a térfogata)

2 liter víz
3 kg cukor
10-12 bodzavirág
2 citrom (lehetőleg növényvédő szertől mentes)
4 ág menta
4 ág citromfű
5 dkg aszkorbinsav (C-vitamin) vagy 3 dkg borkősav

A vizet és a cukrot lábosba mérjük és felforrósítjuk annyira, hogy a cukor teljesen elolvadjon.
Langyosra hűtjük és belekeverjük az aszkorbin- vagy a borkősavat.
A bodzavirágot, a mentát és a citromfüvet leöblítjük és a tisztára mosott üveg aljába rakjuk a karikára vágott citrommal együtt.
Ráöntjük a szirupot, lefedjük és 2-3 napon át hűvös helyen tartjuk. Időnként átkeverjük.
Ezután leszűrjük, kisebb méretű üvegekbe töltjük és mivel tartósítószert nem tartalmaz, hűtőben tároljuk.

Nincsenek megjegyzések: