2017. március 3.

Gombás tokány tarhonyával




Hozzávalók 4 személyre

70-80 dkg sertéscomb vagy -lapocka
25 dkg gomba
1 vöröshagyma
4-5 evőkanál olaj
1 dl tejszín

őrölt fekete bors

40 dkg tarhonya
2 evőkanál olaj
1 teáskanál só
víz

Az olajon aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát és rádobjuk a vékony csíkokra vágott húst.
Fehéredésig kevergetjük, majd sózzuk, őrölt borssal ízesítjük és félig lefedve, lassú tűzön pároljuk. A főzési idő felénél hozzáadjuk a gombát is.
Ha a hús teljesen megpuhult, hozzáöntjük a tejszínt és az egészet összeforraljuk. Ha szükséges, még sózzuk.
A tarhonyát egy nagyobb csészébe öntjük, így határozzuk meg a térfogatát.
Ezután egy lábosban az olajon aranyszínűre pirítjuk és felöntjük annyi vízzel, amennyi a tarhonya térfogatának másfélszerese.
Sózzuk, majd félig lefedve, lassú tűzön addig főzzük, amíg a teljes vízmennyiséget magába nem szívja a tészta. Ekkor levesszük a tűzről, lefedjük, és még 10 percet pihentetjük.
A tokányt a tarhonyával tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések: