2017. február 6.

Túrós kalács





Hozzávalók 35 x 15 cm-es formához

A tésztához
40 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
2 dkg vaj
3-3,3 dl tej
2 evőkanál cukor
½ kávéskanál só
1 felvert tojás fele

A töltelékhez
50 dkg túró
2 közepes méretű krumpli
3-4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
5 dkg mazsola

A tetejére
1 felvert tojás fele

A töltelékhez a krumplit megfőzzük és összetörjük. Ha langyosra hűlt, kikeverjük a többi hozzávalóval.
Langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a többi hozzávalót, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és annyi tejjel, hogy rugalmas, közepesen kemény tésztát kapjunk, jól kidagasztjuk. Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük, kicsit átgyúrjuk, majd újra kelesztjük.
Lisztezett munkafelületen kb. fél cm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle és a Kígyórétesnél látható módon a tészta mindkét oldalát bevagdossuk.
A tészta közepére halmozzuk a tölteléket és felváltva balról és jobbról ráhajtogatjuk a tésztacsíkokat.
Az olajjal vékonyan kikent formába emeljük, tetejét megkenjük tojással és 200 fokos sütőben megsütjük.

3 megjegyzés:

patakidora írta...

Szia, a krumpli miért kell a töltelékbe? Anélkül elfolyik a túró? Este megcsinálom, mert csodaszép.

Citromhab írta...

Ha a túróhoz kevés krumplit teszünk, egyrészt krémesebb lesz az állaga, másrészt nem ereszt levet és így nem ázik el a tészta.

patakidora írta...

Köszi! Sajnos még nem került rá sor, ma tervezem. :-)