2016. március 26.

Vaníliatorta






Idén vaníliatortát készítettem az ünnepi asztalra, és ezzel a tortával kívánok minden kedves olvasómnak áldott húsvétot!



Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A piskótalapokhoz
6 tojás
24 dkg cukor
3 evőkanál olaj
24 dkg liszt
6 g sütőpor

A vaníliakrémhez
5 dl tej
9 dkg liszt
10 dkg vaj
20 dkg cukor
2 evőkanál bourbon vaníliakivonat
3 dl tejszín

A díszítéshez
tojáscukorka
ibolyavirágok


A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.
A piskótalapok hozzávalóit háromfelé osztjuk és három lapot sütünk.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport, majd a masszát a formába simítjuk és betoljuk a sütőbe.
Egyenként 8-10 perc alatt megsütjük a lapokat.
A krémhez a tejet a liszttel csomómentesre keverjük, majd sűrűre felfőzzük. Teljesen kihűtjük.
A vajat 10 dkg cukorral kikeverjük, a maradék cukorral és a vaníliával a kihűlt krémhez adjuk. Alaposan összedolgozzuk, végül beleforgatjuk a keményre felvert tejszínt.
Megtöltjük vele a piskótalapokat, majd a maradékkal bevonjuk a tortát.
Tojáscukorral és ibolyával díszítjük.

Még finomabb lesz a torta, ha a lapok közé, a vaníliakrémre gyümölcszselét (pl. eper, málna) is teszünk.
Ehhez 25 dkg gyümölcsöt (mirelit is kiváló) 2 evőkanál cukorral felforrósítunk. Hozzáadunk egy csomag, kevés hideg vízben elkevert vaníliás pudingport és sűrűre felfőzzük, majd kihűtjük.



Nincsenek megjegyzések: