Egy népszerű
süteményt alakítottam át úgy, hogy kicseréltem benne a cukrot egy egészségesebb
alternatívára.
Aki
bármilyen okból nem fogyaszt vagy nem fogyaszthat kristálycukrot, annak jó megoldás
lehet ez az édesség.
Hozzávalók
25 x 35 cm-es tepsihez
A normál
piskótalaphoz
3 tojás
10 dkg Nyírfacukor
12 dkg liszt
20 ml olaj
2 g sütőpor
A kakaós
piskótához
3 tojás
10 dkg Nyírfacukor
10 dkg liszt
2 dkg
kakaópor
20 ml olaj
2 g sütőpor
A diós
piskótalaphoz
3 tojás
10 dkg Nyírfacukor
5 dkg liszt
5 dkg darált
dió
20 ml olaj
2 g sütőpor
A
vaníliakrémhez
5 dl tej
4
tojássárgája
10 dkg Nyírfacukor
6dkg liszt
1 teáskanál
vaníliakivonat
2 dl tejszín
A sziruphoz
2 dl víz
5 dkg Nyírfacukor
fél citrom
reszelt héja
fél narancs
reszelt héja
A csokoládéöntethez
20 dkg vaj
15 dkg Nyírfacukor
3 dkg
kakaópor
2-3 evőkanál
rum
Az
összeállításhoz
10 dkg
durvára tört dió
A tálaláshoz
tejszínhab
darált dió
A krémhez a
tojások sárgáját, a nyírfacukrot, a vaníliát és a lisztet a tejjel
csomómentesre keverjük, majd lassú tűzön sűrűre főzzük. A tejszínből kemény
habot verünk és a kihűlt krémbe forgatjuk.
A
piskótalapokhoz a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk,
hozzáadjuk a nyírfacukrot és tovább verjük az egészet addig, amíg még keményebb
és fényes habot nem kapunk.
Ekkor
hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat, és újra elkezdjük verni, de csak
addig, amíg egynemű nem lesz az egész.
Óvatosan
beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport (a kakaós és a
diós lapoknál a a kakaót és a diót is), majd a masszát a formába simítjuk.
180 fokra
melegített sütőbe toljuk és egyenként 8-10 perc alatt megsütjük őket.
A szirup
hozzávalóit összeforraljuk, ugyanígy a csokoládéöntet hozzávalóit is.
Az
összeállításnál az első piskótalapot tálcára helyezzük. Meglocsoljuk a szirup
felével és rákenjük a krém felét. Megszórjuk a durvára tört dióval, majd
befedjük a második lappal.
Erre kerül a
maradék szirup, krém és dió.
Rátesszük a
harmadik lapot és pár óra (még jobb, ha egy éjszaka) pihentetés után
szeleteljük.
Csokoládéöntettel
és tejszínhabbal kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése