2016. január 12.

Almás pite kakaós tésztával






A hagyományos almás pite tésztája kakaóval gazdagítva, és most nem piteformában, hanem tepsiben sütve.


Hozzávalók 24 x 36 cm-es tepsihez

A tésztához
46 dkg liszt
4 dkg kakaópor
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
2 tojás
1 csomag (12 g) sütőpor
csipet só


A töltelékhez
1 kg alma (tisztítva mérve)
3-4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 kávéskanál fahéj
2 evőkanál búzadara


Meghámozzuk az almákat, magházukat eltávolítjuk és lereszeljük. Cukorral és fahéjjal addig pároljuk, amíg az alma leve szinte teljesen el nem párolog. Belekeverjük a búzadarát, a vaníliás cukrot és langyosra hűtjük.
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, majd két részre osztjuk úgy, hogy az egyik rész kicsivel nagyobb legyen. Lisztezett munkafelületen mindkettőből egy-egy tepsiméretű lapot nyújtunk. A nagyobbat a kivajazott, lisztezett tepsi aljára terítjük és rásimítjuk a tölteléket.

A kisebbet derelyevágóval vagy késsel kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk és rácsot készítünk belőle az almatöltelék tetejére.
200 fokra melegített sütőben 35-40 percig sütjük.
Langyosra hűtve szeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk.

4 megjegyzés:

San írta...

Kedves Citromhab!

Érdeklődni szeretnék, hogy mégis milyen eszközzel vágod ilyen gyönyörű és morzsamentesre a süteményeket? :) Anyukámat szeretném meglepni egy ilyen célszerszámmal. :)
Válaszodat előre is köszönöm! :)

Citromhab írta...

Kedves San, mindössze egy borotvaéles, vékony pengéjű kést kell beszerezned, ez a célszerszám:-)

San írta...

Esetleg lenne tipped konkrét márkára vagy darabra? Igazán megköszönném! :)

Citromhab írta...

A márka nem számít, csak az a két tulajdonság, amit fentebb írtam.