Kezdő háziasszonyoknak is ajánlom ezt a tortát, mert nagyon egyszerű az elkészítése, és amellett, hogy mutatós, a végeredmény biztos siker lesz.
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához
Az olajos piskótához
6 tojás
20 dkg cukor
fél dl olaj
25 dkg liszt
fél csomag (6 g) sütőpor
Az eperpüréhez
15 dkg eper
1-2 evőkanál cukor
A tejszínhabhoz
2,5 dl tejszín
3 dkg cukor
1 csomag habfixáló
A díszítéshez
eper
A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport, majd a masszát a formába simítjuk és betoljuk a sütőbe.
20-25 perc alatt megsütjük (tűpróba!)
Langyosra hűtjük, és tortatálra helyezzük a piskótalapot.
Az eperpüréhez teljesen pépesre turmixoljuk az epret a cukorral.
Ceruzavastagságú fém vagy fa eszközzel (ez lehet éppen egy ceruza is) függőlegesen, egymástól 3-4 cm távolságra átszurkáljuk a tortalapot.
Az eperpürét kanalanként adagolva a torta tetejére simítjuk úgy, hogy minél több kerüljön belőle a furatokba.
A maradék pürét hagyjuk lefolyni a torta oldalán.
A tejszínből a cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk és a püré, illetve a torta tetejére simítjuk.
Eperszemekkel díszítjük.
2 megjegyzés:
eperpüré helyett szerintem még istenibb egy finom eperdzsem, ha van odahaza, ha meg nincs, itt egy isteni recept, irány a piac, még főzhettek http://glurl.co/befozok
Orsi, igazad van az eperdzsemet illetően, tényleg finomabb lehet vele a torta. Egyetlen apró probléma, hogy azt nem tudod a piskótába fúrt lyukakba varázsolni. Azért kellett az eperpüré, mert az sokkal hígabb.
Megjegyzés küldése