2015. február 1.

Ír krémtorta









Finom és mutatós torta az alkoholos desszertek kedvelőinek.


Hozzávalók 22 cm-es tortaformához

A tésztához
15 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
8 dkg cukor
2 tojás
1 evőkanál ír krémlikőr
5 dkg őrölt mandula

A krémhez
50 dkg mascarpone
15 dkg cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 dl ír krémlikőr
5 dl tejszín
15 g zselatin

A csokoládéglazúrhoz
110 ml víz
100 ml tejszín
140 g cukor
50 g kakaópor (cukrozatlan)
7 g zselatin, 30 ml vízbe beáztatva

A díszítéshez
fehér és étcsokoládé reszelék

A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.
A csokoládét a vajjal megolvasztjuk és belekeverjük a cukrot, a tojást, a likőrt, végül pedig a mandulát.
A masszát a forma aljába simítjuk és megsütjük.
A krémhez a mascarpone-t a cukorral, a vaníliával és a likőrrel kikeverjük. A tejszínből kemény habot verünk és összedolgozzuk a krémsajttal.
A zselatint kevés hideg vízben feloldjuk, felforrósítjuk és vékony sugárban a krémhez öntjük, miközben folyamatosan keverjük a habverővel.
A tésztalapot tortatálra helyezzük, körbevesszük a tortagyűrűvel és a krémet belesimítjuk.
Egy éjszakán át hűtőben tartjuk.
Másnap elkészítjük a csokoládéglazúrt. Ehhez a vizet, a tejszínt, a cukrot és a kakaóport lábosba mérjük és kevergetve felforraljuk. Lassú tűzön pár percig gyöngyöztetjük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatint.
Az egészet átszűrjük. Ha a máz langyosra hűlt, a torta tetejére öntjük és visszatesszük a hűtőbe, amíg teljesen meg nem szilárdul (15-20 perc).
Ezután eltávolítjuk a tortagyűrűt, körben megszórjuk csokireszelékkel a tortát, majd szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: