2014. december 16.

Gesztenyés és marcipános bejgli




A hagyományos mák- és diótöltelék mellett érdemes kipróbálni a gesztenyét és a marcipánt is, nagyon-nagyon finom.

Hozzávalók 2 rúdhoz.

A tésztához
50 dkg liszt
10 dkg vaj
7 dkg zsír
4 dkg cukor
1 nagyobb tojás
10 g friss élesztő
1,2  dl tej
1/2 kávéskanál só
reszelt citromhéj

A gesztenyetöltelékhez
25 dkg gesztenyemassza
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál porcukor
1 evőkanál rum
50 ml tej
5-6 szem aszalt szilva

A marcipántöltelékhez
30 dkg marcipánmassza
5-6 szem aszalt szilva

A kenéshez
1 tojás

A gesztenyés töltelék hozzávalóit összedolgozzuk és félretesszük. Ekkor még kicsit lágyabb, de amint a  zsemlemorzsa magába szívja a tejet, megfelelő állagú lesz.
Az aszalt szilvát kisebb darabokra vágjuk.
Az élesztőt pici cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. Ha megkelt, a többi hozzávalóhoz öntjük és jól kidolgozzuk a tésztát.
Letakarva egy órát pihentetjük.
A tésztát kétfelé vesszük és lisztezett munkafelületen egy-egy 0,5-1 cm vastagságú lapot nyújtunk.
Az egyik lapra rásimítjuk a gesztenyés tölteléket, rászórjuk az aszalt szilvát, felcsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
A marcipánmasszát kicsit kisebb méretűre nyújtjuk, és a másik tésztalapra terítjük. Rászórjuk az aszalt szilvát, felcsavarjuk, és a másik rúd mellé fektetjük a tepsibe.
A tojást szétválasztjuk és először a sárgájával kenjük le mindkét rudat. Félórát pihentetjük, majd villával felverjük a tojásfehérjét és ezzel is lekenjük őket.
Újabb félóra pihentetés után a bejglik tetejét több helyen megszurkáljuk tűvel. 200 fokra melegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép aranyszínű nem lesz.


Nincsenek megjegyzések: