2014. november 28.

Mézeskalács sütése és díszítése




Közeleg az év legszebb ünnepe, a karácsony, és ebben az időszakban szinte minden családnál készül mézeskalács.
Elválaszthatatlan része ez az adventi időszaknak, hiszen remek családi program, a gyerekek is szívesen vesznek részt a gyúrásban, szaggatásban, díszítésben.
Többek kérésének eleget téve, ebben a bejegyzésben összegyűjtöm az a blogon már különböző helyeken szereplő ezzel kapcsolatos recepteket, praktikákat a sütéstől a díszítésig.
Remélem, segítséget nyújt ez az összefoglaló mind a kezdő, mind a már mézeskalács sütésben jártasabb olvasóknak.


Attól függően, hogy milyen célból készül a mézeskalács, az alábbi két, illetve három receptet használom.


Azonnal fogyasztható és még hetekig puha mézeskalács receptje:

60 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
20 g szódabikarbóna
200 g olvasztott méz
250 g szobahőmérsékletű margarin
1 tojás (felverve)

A hozzávalókat először kanállal (a méz nagyon forró!), majd kézzel összedolgozzuk. Bő egy órát lefedve vagy zacskóba csomagolva hűtőben tartjuk, ezután alaposan átgyúrjuk a tésztát.
3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, szaggatjuk, és 190 fokos sütőben (villanysütő alsó-felső állás, légkeverés nélkül) 8-10 perc alatt megsütjük.

A fenti recept alapján készült mézes is díszíthető, de mivel puha marad sütés után, ezért sokkal sérülékenyebb, így elsősorban friss fogyasztásra alkalmas.


Díszítésre szánt, keményebbre süthető mézeskalács  Milner Angéla receptje alapján:

50 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
15 g szódabikarbóna
1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
25 dkg méz
6 dkg margarin
1 közepes méretű (M) tojás
3 evőkanál víz

vagy ennek a receptnek MohaKonyha által módosított változata

50 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
15 g szódabikarbóna
1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
25 dkg méz
6 dkg margarin
2 nagy méretű tojás

Utóbbi esetben a víz kiesik, helyette plusz egy tojást adunk a tésztához. Mindkét recept nagyon jól használható, formatartó, szépen díszíthető, a legelső receptnél keményebb mézest eredményez.
Ha fogyasztásra szánjuk, emeljük meg a szódabikarbóna mennyiségét 20 g-ra, ekkor puhább, könnyebb lesz a tésztánk.

A száraz hozzávalókat összevegyítjük. A mézet és a margarint egy tálkába mérjük és megolvasztjuk, majd a lisztes keverékhez öntjük és kanállal kicsit elkeverjük. Hozzáadjuk a felvert tojást, a vizet, és kanállal jól kidolgozzuk. Az így kapott lágy masszát fóliával befedjük és legalább fél napra hűtőbe tesszük.
Ezután jól átgyúrjuk és bőven lisztezett munkafelületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk.
Kiszaggatjuk, és egymástól legalább 2 cm-es távolságra sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.
190 fokos sütőben (villanysütő alsó-felső állás, légkeverés nélkül) 8-10 perc alatt megsütjük.


Íróka készítése:

1 tojásfehérje
1 teáskanál étkezési keményítő
a tojás méretétől függően kb. 15-20 dkg porcukor

A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadjuk a keményítőt és kb. 10 dkg porcukrot.
Habverővel összedolgozzuk. Ezután már csak apránként adagoljuk a porcukrot, minden adag után habverővel addig verjük, amíg egynemű nem lesz (15-20 másodperc) és ellenőrizzük az állagát.
Akkor jó, ha a a habverő száráról már csak nagyon lassan vagy egyáltalán nem folyik le a hab. Ekkor turbó fokozaton még kb. 2 percig verjük.
Nagyjából így kell kinéznie a jó írókának, persze, ezt egy állóképen nehezen lehet érzékeltetni.




Az elkészült írókát zacskóba töltjük.
Ha színes írókát szeretnénk, betöltés előtt kisebb mennyiséget ételfestékkel színezhetünk. A gél állagú festékek (Walton, Sugarflair) használata a legkényelmesebb, ezekből nagyon kevés mennyiség kell, és nem hígítják vagy sűrítik az írókát.
A zacskó kiválasztásánál a hagyományos, vastagabb anyagút válasszuk, ez nem fog deformálódni a használat alatt.




Ha van fóliahegesztőnk, praktikus kis zsákocskákat készíthetünk, ez megkönnyíti az írókázást.




A zacskó végén ollóval apró lyukat vágunk, és ha csak natúr mézeseket szeretnénk, kezdhetjük a díszítést.









Terülőmáz készítése:

Miután kivettük a szükséges mennyiséget az írókázáshoz, a maradék mázhoz egy-két evőkanál vizet adunk és jól elkeverjük.
Ha színes terülőmázat szeretnénk, még sűrű állapotban, a víz hozzáadása előtt színezzük, mert a kontúrozáshoz ki kell vennünk belőle. Utólag külön-külön színezve a mázat és az írókát, már nem biztos, hogy azonos árnyalatot tudunk elérni, ez pedig nem mutat jól a mézeskalácson.

A terülőmázazáshoz először kontúrozással kialakítjuk a kívánt mintát az írókával, majd kanállal vagy apróbb felületek esetén ecsettel felhordjuk a terülőmázat.




A máz száradásához egy éjszakára van szükség, csak ezután folytathatjuk a munkát a díszítéssel.
A teljesen megszáradt mázon ugyanúgy lehet dolgozni, mint a natúr mézeseken. Fehér vagy színes írókát is használhatunk, díszíthetünk gyöngyökkel, szalagokkal, stb.







Választhatjuk a wet-on-wet technikát is, ekkor nem kell megvárni, hogy a terülőmáz megszáradjon, hanem nedvesen dolgozunk vele. Színezett, vízzel kicsit hígított írókát cseppentünk a mázra, majd egy fogvájó segítségével kialakítjuk a mintát. Ezután megvárjuk, amíg teljesen megszárad az egész.
A fotón a vízzel hígított írőkát kakaóporral színeztem, ételfestékkel tetszőleges szín alakítható ki.






Fényes, piros máz készítése:


1 tojássárgája
1 evőkanál tej
piros gél állagú ételfesték

A tojássárgáját és a tejet kikeverjük, majd ételfestékkel megszínezzük. Ecset segítségével felkenjük a mézeskalácsokra. Szobahőmérsékleten 40-50 perc alatt teljesen megszáradnak, lehet velük tovább dolgozni.






Az ételfesték helyett használhatunk kakaóport is, ekkor a kakaópor mennyiségétől függően nagyon szép, halványabb vagy sötétebb barna, fényes mázat kapunk.

Ha egyáltalán nem teszünk bele színezőanyagot, natúr fényes máz lesz az eredmény.





Mécsestartó vagy adventi koszorú készítésekor a mécses helyét sütés után alakítsuk ki. Egy megfelelő méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a mécses helyét a még meleg mézeskalácson.
Ha kihűlt és megkeményedett, könnyen berepedhet a tészta.





Végül néhány ötlet arra vonatkozóan, hogy a mi minden készíthető mézeskalácsból a már megszokott díszeken kívül.


1. Adventi koszorú, mécsestartó










2. Ajtódísz





3. Doboz





4. Szalvétatartó



















Mindenkinek kellemes készülődést, jó sütkérezést kívánok!

25 megjegyzés:

Éva írta...

Köszi ! Ezek mind csodásak!Ha ilyen szépet látok elgondolkodom azon hogy mit is csinálok én?:-))

lenka1 írta...

Gyönyörűek a mézeskalácsaid!

Andi írta...

Köszönöm hogy megosztottad a recepteket

Réka írta...

Gyönyörűek a díszítéseid, nagyon tehetséges vagy. Ma készülünk díszíteni a mézeskalácsainkat, így nagyon örülök ennek a cikknek.

Citromhab írta...

Köszönöm szépen! Remélem, sokaknak segít ez a kis összefoglaló:-)

Erzsi írta...

Gyönyörűek ezek a mézesek. Az adventi koszorúhoz előbb kisütöttél 4 szivet, majd összeragasztottad őket? Mit használtál a ragasztáshoz?
Erzsi

Citromhab írta...

Köszönöm!
Az adventi koszorúnál a szíveket sütés előtt, a tepsiben nagyon közel raktam egymáshoz, így összesültek, nem kellett ragasztani.

Vicuska írta...

Meseszépek!!! Nagyon jó összefoglaó :)

kelbi írta...

Szia, nagyon profi vagy ebben, ahogy látom és persze kreatív :) Esetleg videót várhatunk a díszítésekről? Szerintem az is sokat segítene. Köszi

Citromhab írta...

Köszönöm:-) Gondolkodtam már videón, csak még a megvalósításig nem jutottam el, de igyekszem:-)

Csygab írta...

Hát ennyi gyönyörűséget régen láttam, köszönöm Neked :)

mézeskalács írta...

Gyönyörűek a munkáid! Megszeretném kèrdezni, hogy mi a titka annak, hogy a már megszáradt máz ne pattogjon le a pogàcsàról? Vàlaszod előre is kòszönöm! További jó munkàt és àldott ünnepeket kìvànok!

Citromhab írta...

Köszönöm szépen!:-)
Nincs különösebb titka, a bejegyzésben leírtak szerint készítem a mézeskalácsot és még nem tapasztaltam, hogy lepattogott volna a máz, pedig 4-5 éves darabjaim is vannak.

Unknown írta...

Bár Karácsony előtt láttam volna! Jövőre bátrabban látok neki a mézeskalács készíteszhez. Egyszerűen gyönyörűek. Köszönöm a részletes magyarázatot!

Unknown írta...

Nagyon szépek!
Hogy csinálod, hogy ilyen szép szabályosan megállnak az összeragasztott darabok a háznál, doboznál, szalvétatartónál,...? Nem is látszik ragasztóanyag.

Citromhab írta...

A gyerekek már régen nem használt fa építőkockáit hívom segítségül. Azokkal támogatom ki ragasztáskor kívül és belül a házikót, dobozt, stb., amíg a ragasztó (cukormáz) teljesen meg nem szárad.

Rózsa Gyula írta...

Gyönyörűek a mézeskalácsaid...most fogom feldíszíteni a saját sütikéinket és a házikót is. Köszi az inspirációt!

Julcsi írta...

Kedves Citromhab! A piros màzasakat. Tojàssárga és nem sül rà, hanem nyers...azt lehet fogyasztani?

Citromhab írta...

A piros mázas mézeskalácsokat nem szoktuk megenni, ezek inkább ajándékként funkcionálnak.

Unknown írta...

Kedves Citromhab! Csodásak a mézeskalácsaid!!!
Vajon a meggyúrt, nyers, díszítésre való tésztád eláll mélyhűtőben egy darabig? Időt szeretnék spórolni a karácsonyi készülődésnél, és a Te tésztádat szeretném idén kipróbálni. Köszönöm a segítségedet!


Citromhab írta...

Igen, fagyasztható a tészta, kiolvasztás után ugyanúgy használható, mint a frissen készített.

Unknown írta...

Mécsest tehetek a mézeskalács házba?

Citromhab írta...

Nem javaslom...

Unknown írta...

Győnyőrűek! Nem győztem nézni, mindenik kivállóan szépek. Remélem, nekem is fog sikerűlni.

Unknown írta...

Ugyanígy vagyok vele! 8 éve minden karácsonykor sütök. Puha, finom, de még a jól sikerült írókával is ovis szinten díszítek... jó lenne egy díszítő workshop!