Nagyon finom és nagyon mutatós sütemény.
Hozzávalók
A tésztához
50 dkg liszt
20 dkg vaj
2 tojás
15 dkg porcukor
1/2 csomag sütőpor
4-5 evőkanál tej
A töltelékhez
1 tésztalap
2 evőkanál mazsola
1 evőkanál kakaópor
1/2 citrom reszelt héja
4-5 evőkanál eperlekvár
A sziruphoz
40 dkg eperlekvár
15 dkg cukor
50 ml rum
50 ml víz
A mázhoz
25 dkg cukor
130 ml víz
1 kávéskanál 20%-os ecet
kevés piros vagy rózsaszín ételfesték
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és három részre osztjuk. Ehhez először kétfelé vesszük a tésztát, majd az egyik részt újra felezzük.
Lisztezett munkafelületen a két kisebb gombócból kb. fél cm vastagságú, a nagyobb gombócból pedig egy nagyjából 1 cm vastagságú, azonos méretű lapot nyújtunk.
180 fokra melegített sütőben, tepsi hátán vagy sütőlapon mindhármat megsütjük.
A vastag lapot (ha kihűlt) kézzel egy tálba tépkedjük, morzsoljuk. Nem baj, ha kicsit nagyobb darabok is maradnak benne.
Hozzáadjuk a mazsolát, a citromhéjat és a kakaóport.
A szirup hozzávalóit felforrósítjuk, a tésztamorzsához öntjük és kanállal (forró!) összedolgozzuk.
Az egyik vékonyabb lapot tálcára helyezzük, vékonyan megkenjük eperlekvárral, rásimítjuk a tölteléket, majd befedjük a másik lappal.
A mázat fondant főzése című bejegyzésben leírtak szerint elkészítjük és bevonjuk vele a süteményt.
Egy napot hűvös helyen pihentetjük, hogy kellően átpuhuljon az egész, ezután szeletelhetjük.
14 megjegyzés:
Ó, de szép lett! :) Mondjuk ezt tőled már megszoktam. :)
Köszönöm!:-)
Szia. Ez olyan lesz mint amit a cukrászdákba lehet venni? Vagy finomabb? :) Mekkora tepsire van méretezve? Tortának szeretném megcsinálni kb 22 cm-nek. Elég ez a mennyiség hozzá? Köszi.
Szerintem sokkal finomabb ez a házi változat, mint a cukrászdákban kapható:-))
Ha tortában gondolkodsz, inkább ezt ajánlanám:
http://citromhab.blogspot.hu/2012/03/puncstorta.html
Nagyon köszi a gyors választ. Az a baj hogy nekem legalább kétszer ilyen magas tortát kellene csinálnom. Mennyire masszív a töltelék? Ha megdupláznám a mennyiséget megállna?
Most a süti vagy a torta töltelékére gondolsz? A torta elég magas, azt szerintem nem kellene megduplázni...
A tortára gondolok. Emeletes torta felső szintje lenne.
A torta is olyn finom mint a szelet? Jó tartása van?
Igen, a torta is nagyon finom és szerintem emeletes torta felső szintjén teljesen jó, stabil lesz.
Kipróbálom. Köszi a választ. Szép napot. :)
Szia!
A kérdésem, hogy nem kell "lenyomatni" a tésztát mielőtt a fondant rákerül?
Nem kell "lenyomatni", elég, ha kézzel finoman a töltelékre nyomod a tésztalapot, majd egy konyharuhával lefedve másnapig hűvös helyen tárolod.
Azt szeretném megkérdezni, hogy kb mekkorára kell nyújtani? Köszönöm a választ!
Niki, írtam, hogy fél illetve egy cm vastagságúra kell nyújtani, ez meghatározza a méretet is.
Megjegyzés küldése