2014. január 19.

Francia krémes






Azt mondhatom erről a süteményről, amit már többeknél olvastam, hogy közel sem olyan bonyolult az elkészítése, mint amilyennek első látásra tűnhet. Mindenképpen megéri vele próbálkozni, mert nagyon finom és kiadós édesség.
A vaníliakrém és a máz Moha receptje alapján készült, egyrészt mindenképpen olyant szerettem volna, ami nem vaníliás pudingporból készül, másrészt az ő receptjei mindig nagyon pontosak és megbízhatóak.


Hozzávalók 36 x 24 cm-es kapcsos tepsihez

A tésztához
50 dkg leveles tészta

A vaníliakrémhez
1 l tej
8 tojás
30 dkg cukor
10 dkg finomliszt
1 rúd vanília
25 g zselatin

A tejszínhabhoz
400 ml tejszín
2 evőkanál porcukor
2 csomag habfixáló

A mázhoz
1/2 kávéskanál instant kávé
5 evőkanál tej
20 dkg cukor
7 dkg vaj

A tésztát kétfelé vesszük, mindkettőből vékony, tepsiméretű lapot nyújtunk és egyenként megsütjük.
Egyiket a tepsi aljába tesszük.
A mázhoz a tejben feloldjuk a kávéport, majd a cukorral együtt felforraljuk és lassú tűzön, kevergetve
8-10 percig főzzük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat és gyors mozdulatokkal a másik lapra kenjük.
Pár percet várunk, hogy kicsit szilárduljon a karamell, majd éles késsel felszeleteljük.
A vaníliakrémhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből 15 dkg cukorral kemény habot verünk.
A tojássárgáját 15 dkg cukorral, a liszttel és a vaníliával tálba mérjük és 2 dl tejjel csomómentesre kikeverjük.
7 dl tejet felforralunk, hozzáöntjük a tojásos keveréket és lassú tűzön főzve besűrítjük.
A maradék 1 dl tejben felforrósítjuk a zselatint, a forró krémbe keverjük, majd az egészet a tojásfehérjéhez öntjük és összedolgozzuk.
Az így kapott vaníliakrémet a tepsibe borítjuk, elsimítjuk, és egy éjszakára vagy legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük.
A tejszínből a cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk, bevonjuk vele a vaníliakrémet, elhelyezzük rajta a karamellmázas tetőket, és felszeleteljük.

11 megjegyzés:

Moha írta...

Köszönöm a dicséretet, remélem a családnak ízlett a végeredmény!

Citromhab írta...

Ó, igen, nagyon ízlett, köszi a receptet!
Azt hittem, ez a mennyiség kifog majd rajtunk, de már csak pár darab maradt:-)

Blogkonyha írta...

A mázad receptjét máris lenyúltam. Ilyet kerestem a múltkor... Istenien néznek ki!

Citromhab írta...

Köszönöm! A máz nagyon jó, könnyen lehet vele dolgozni, majd meglátod:-)

GoKatica írta...

Szuper recept, nagyon fini! Csak ettük, ettük, ettük....

kismonika írta...

A tojásfehérjét a forró vanília krémhez kell keverni? A recept alapján úgy értelmezem, de elbizonytalanodtam..

Citromhab írta...

Igen, a forró krémhez kell önteni.

Unknown írta...

Szia!

Elkészítettem ezt a süteményt és az egész családnak nagyon ízlett. Olyan gyorsan elfogyott. Csak úgy ették a szeleteket egymás után. :)
Köszönjük a sok szuper receptet! Neked köszönhetően mindig lenyűgözhetem a kis családomat.

Köszönettel: Kinga

Unknown írta...

Kedvenc sutink miota nalatok ettunk belole. Koszonjuk a receptet. Mar rengetegszer megcsinaltam. A krembe en joval kevesebb cukrot szoktam tenni. Mar regota foglalkoztat: Mindig volt liszt a krem receptjeben? Ugy remlik eleinte nem tettem. Mostanabab szoktam de abbol is kicsit kevesebbet.Persze mindig parazok, h megall-e.

Citromhab írta...

Nagyon örülök, hogy ilyen sikert aratott a krémes:-) Ebben a receptben mindig volt liszt, de ha bármilyen oknál fogva nem szeretnéd, nyugodtan lecserélheted étkezési keményítőre (ebből kapható gluténmentes változat is, ha van ilyen igény), illetve szerintem el is hagyható, mert a zselatintól fog megdermedni a krém, liszt híján legfeljebb kicsit hígabb lesz a vaníliasodó.

Unknown írta...

Köszönöm a receptet. Nagyon hamar el fogyott mindenki imádta. Azonban azt szeretném kérdezni hogyan marad a leveles tészta puha. Nekem sütés után mindig fel púposodik és ropogós.