2013. november 21.

Pozsonyi kifli




Klasszikus karácsonyi sütemény, de az év bármely szakában készíthető különféle töltelékkel.


Hozzávalók

A tésztához
40 dkg liszt
15 dkg vaj
5 dkg cukor
1 dkg friss élesztő
½ kávéskanál sütőpor
1 tojás
3 evőkanál tejföl
csipetnyi só

A töltelékhez
20 dkg darált mák vagy dió
15 dkg cukor
fél citrom reszelt héja
2,5 dl forró tej

A kenéshez
1 tojás

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük.
16 egyenlő részre osztjuk, majd lisztezett munkafelületen egyenként, kör alakúra és 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk őket.
Elkeverjük a töltelék hozzávalóit, és minden tésztakorong közepére egy-egy evőkanálnyit halmozunk. Kifliket formázunk belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.
Szétválasztjuk a tojást. Először a tojássárgájával kenjük le a kifliket, majd 20-25 perc elteltével a villával lazán felvert tojásfehérjével. Ügyeljünk, hogy a kiflik oldalára is kenjünk a mázból, mert sütés után így lesznek egyenletesen márványosak.
Újabb 20 perc pihentetés után tűvel 2-3 helyen megszurkáljuk a kiflik tetejét, majd 180 fokra melegített sütőbe toljuk a süteményt. Addig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

A kifliket marcipánnal is megtölthetjük.

A fotót Bán Orsolya, a Csibe a konyhában blog szerzője készítette.

7 megjegyzés:

Dina írta...

Ó, de gyönyörűséges! Roppant guszta kiflik születtek! :)

Illéskrisz Konyhája írta...

Csodás lett nálad is. Idén biztos megint meg fogom sütni. Nagyon szeretjük.

Okki írta...

Csodásak lettek! :) Nálunk is készült mákkal, de idén elkészítem más töltelékkel is. :)

Citromhab írta...

Okki, köszönöm! A marcipántölteléket nagyon tudom ajánlani, isteni finom:-)

Citromhab írta...

Dina, Krisz, köszönöm!

Simor Katalin írta...

Nagyon finom!

irimirike írta...

Nagyon jo recept,kiprobaltam ,koszonom B.U.E.K