2013. november 19.

Piros-fehér mézeskalács díszek







Újabb adag mézeskalács készült, most piros-fehérbe öltöztetve.

A kiszúrók a SütniFőzni konyhafelszerelési webáruház termékei.


Hozzávalók:

A tésztához
500 g liszt
100 g porcukor
1 evőkanál mézes fűszerkeverék
15 g szódabikarbóna
250 g olvasztott méz
1 közepes méretű tojás
60 g olvasztott margarin
3 evőkanál víz

A száraz hozzávalókat összevegyítjük. Hozzáöntjük az olvasztott mézet és margarint, majd a felvert tojást és a vizet. Kanállal elkeverjük és 3-4 órára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve lisztezett munkafelületen alaposan átgyúrjuk a tésztát, majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
Tetszőleges formákat szaggatunk belőle, sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük őket, és 190 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.

A piros mázhoz
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
piros gél vagy por állagú ételfesték

A máz hozzávalóit elkeverjük és ecset segítségével rákenjük a már teljesen kihűlt mézeskalácsokra.
Szobahőmérsékleten 4-5 órát vagy 50 fokosra állított sütőben 10-15 percet szárítjuk.
Utóbbi esetben azonnal lehet írókával díszíteni.

Az írókához
1  tojásfehérje
kb. 200 g porcukor
1 teáskanál étkezési keményítő

A porcukrot átszitáljuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a keményítőt, majd apránként adagolva annyi porcukrot, hogy megfelelő állagú legyen az íróka. Akkor jó, ha nagyon lassan, vagy már nem folyik le a habverőről a hab.
A cukor lehet, hogy nem kell mind, mennyisége a tojás méretétől függ.
Ha elkészült, zacskóba töltjük és apró lyukat ( 1 mm ) vágunk a zacskó sarkán és díszítjük a mézeseket.



8 megjegyzés:

M@rti írta...

Gyonyoruek!

Hankka írta...

Csodaszépek, annyira ügyes vagy! :) Boldog névnapot kívánok! :)

Anazar írta...

Igen csinosak!!

Okki írta...

Nagyon szépek! :)

Citromhab írta...

Köszönöm szépen!

marisz57 írta...

Igazi művészi alkotások!

Melinda Friman írta...

Szia! Gyönyörűek!!!! Az írókánál étkezési keményítőt is felsoroltál A leírásban viszont nem említed mikor és hogyan használod fel.

Citromhab írta...

Melinda, a keményítőt a porcukor előtt, vagy azzal együtt adjuk a felvert tojásfehérjéhez, de pontosítok a leíráson, hogy egyértelmű legyen.