2013. szeptember 17.

Trüffel torta - Segítsüti 2013







Ma veszi kezdetét a kilencedik Segítsüti sütiárverés. Ismét 30 gasztroblogger készül 30 édességgel, hogy a jótékonysági akcióból befolyt összeggel rászoruló gyermekeket támogasson.

Az idei támogatott a Magyar Rett Szindróma Alapítvány, melyet azok a szülők hoztak létre, akik az ezzel a ritka genetikai betegséggel született kislányokat nevelnek. A Rett szindróma egyike azoknak a betegségeknek, melynek sem oka, sem kezelése nem ismert az orvostudomány számára. A gyerekek állandó felügyeletet, figyelmet és segítséget igényelnek, és ez óriási terheket ró az őket nevelő családra. Ezeknek a gyermekeknek speciális fejlesztő eszközökre van szükségük, mellyel kommunikációjukat fejleszthetik.

Az árverés ma kezdődik, három napon át zajlik és 2013. szeptember 20.-án pénteken 16:00-kor zárul, licitálni a Segítsüti oldalán lehet.


Idén egy trüffeltortával készültem az alkalomra.


Hozzávalók 18 cm átmérőjű formához

A piskótalapokhoz
6 tojás
3 evőkanál víz
21 dkg cukor
3 evőkanál olaj
21 dkg liszt
3 dkg kakaópor
1 csapott kávéskanál sütőpor

A krémhez
5 dl tejszín
50 dkg étcsokoládé
1 teáskanál vaníliakivonat

A trüffelgolyókhoz (kb.20 db)
20 dkg csokoládé
50 ml tejszín
5 dkg vaj
1 kávéskanál vaníliakivonat

A trüffelgolyók hempergetéséhez
kakaópor
durvára darált dió
tortadara

A torta oldalára
tortadara

Először a krémet készítjük el. A tejszínt, a csokoládét és a vaníliát lassú tűzön, kevergetve felforrósítjuk annyira, hogy a csokoládé teljesen elolvadjon. Behűtjük a krémet, majd habverővel habosítjuk.
A piskóta hozzávalóit három egyenlő részre osztjuk és három lapot sütünk belőle.
Az egész tojásokat a cukorral és a kakaóporral alaposan felverjük, hozzáadjuk az olajat, majd beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elvegyítettük a sütőport.
180 fokos sütőben egyenként 8-10 perc alatt megsütjük a lapokat.
A piskótalapokat megtöltjük a krémmel, végül a torta oldalát és tetejét is bevonjuk vele.
A maradék krémet habzsákba töltjük, a torta peremét ezzel, az oldalát pedig tortadarával díszítjük.
A trüffelgolyókhoz addig melegítjük a tejszínt, a vajat, a vaníliát és a csokoládét, amíg teljesen egyneművé nem válik az egész.
Behűtjük, és a hideg masszából gyors mozdulatokkal diónyi golyókat formázunk, amiket kakaóporba, tortadarába és darált dióba forgatunk, majd a trüffelgolyókat a torta tetejére ültetjük.


9 megjegyzés:

marisz57 írta...

Csodálatosan szép tortát kreáltál, és nagyon-nagyon finom lehet!
A szándék pedig nagyon nemes - sok sikert kívánok hozzá!

Culinaria Ungaria írta...

Ez a torta valami fantasztikus!!!! Szívesen megnéztem volna belülröl is!! A föképed is nagyon tetszik, gyönyörü színek!

Szép napot! Üdv, Krisz :-)

Julcsi írta...

Szia! Szeretném megkérdezni,hogy vanília kivonat helyet mit tehetek bele? Vaníliarúd belseje esetleg? De abból is ennyi kell?

Előre is köszönöm: Júlia

Citromhab írta...

Marisz, Krisz, köszönöm szépen!

Julcsi, persze, használhatsz vaníliarudat is, egy fél rúd kikapart magja elég a krémbe és a golyókba is.

Dóra Pászti-Nagy írta...

Eszméletlen ez a torta! Imádom! A barátnőm születésnapjára elkészítettük,egyszerűen meseszép lett! köszönet a zseniális receptért!

Viktória Papp írta...

Kedves Citromhab!
Ha normál méretű tortát szeretnék (26 cm) akkor dupla adaggal kell számolnom?
Nagyon szép és biztos nagyon finom is, anyukám születésnapjára szeretném elkészíteni. :)

Citromhab írta...

Viktória, 24 cm-es formába pontosan a 18 cm-es adag dupláját kell venni.
26 cm átmérőjű formában, lehet egy kicsit laposabb lesz, de nem sokkal.

Tímea Kovács írta...

Nagyon szuperül néz ki :)
Állati vagy növényi tejszínnel szoktad készíteni a krémet
?:)

Citromhab írta...

Krémekhez mindig állati tejszínt használok, ha habot készítek belőle, akkor inkább növényit, mert azt egyszerűbb felverni és sokkal stabilabb is.