2013. augusztus 20.

Bajor rozsos kenyér




Az új kenyér ünnepére.


Hozzávalók

30 dkg finomliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 ½ kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1 ½ evőkanál olaj
3 dkg friss élesztő
3-3,5 dl langyos víz

Az élesztőt kevés langyos vízben pici cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és kelt tésztát dagasztunk.
Egy 18-20 cm átmérőjű vesszőkosár belsejét liszttel megszórjuk, és beletesszük a kissé kilapított tésztagombócot úgy, hogy a szebbik, gyűrődésmentes oldala kerüljön alulra (később ez lesz a kenyér teteje).
Nagyobb méretű konyharuhával alul-felül befedjük, hogy ne száradjon ki a tészta, és duplájára kelesztjük.

A sütőt 180 fokra melegítjük. A megkelt tésztát kilisztezett jénai edénybe borítjuk és 40-50 perc alatt megsütjük.


3 megjegyzés:

Millye írta...

Hmmmm nagyon nagyon guszta! :)

Citromhab írta...

Köszönöm szépen!

Szaffi írta...

Többször elkészítettem, mindig remek lett. Köszönöm szépen. ☺️