2013. március 6.
Diós csokoládétorta
Egy előző csokoládétorta receptje alapján készült, kicsit módosítva, a mandula helyett most dióval.
Kezdőknek is ajánlom, mert kevés előkészületet igényel, ezenkívül lisztmentes és nagyon finom.
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához
35 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj vagy margarin
2 dkg kakaópor
5 tojás
20 dkg cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
10 dkg darált dió
csipet só
A gyümölcsöntethez
40 dkg piros gyümölcs (eper, málna, szeder, ribizli, vagy ezek vegyesen)
1-2 evőkanál cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 teáskanál étkezési keményítő
170 fokra melegítjük a sütőt, a forma alját sütőpapírral béleljük.
A csokoládét a vajjal, a vaníliával és a kakaóporral vízgőz felett megolvasztjuk.
Az egész tojásokat a cukorral és a sóval habosra felverjük. Hozzáöntjük az olvasztott csokoládét, habverővel összedolgozzuk, végül fakanállal beleforgatjuk a diót.
A masszát a formába öntjük és 40-45 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert ha kiszárad, kevésbé finom.
Teljesen kihűtve lehet szépen szeletelni.
Önállóan is finom, de kínálhatunk mellé bogyós gyümölcsből készült öntetet.
Ehhez a gyümölcsöt a cukorral és a vaníliával felforraljuk. A keményítőt kevés hideg vízben elkeverjük, a gyümölcshöz öntjük, és kevergetve besűrítjük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
11 megjegyzés:
Brutális! Nagyon jól néz ki! :)
Uhh! Tömény csokibomba!:)
Ajjjaj, ettől a látványtól teljesen elvesztem!!!
Paleo, meg gluténmentes, meg mindenmentes, csak nem szénhidrátmentes...sajna...micsoda gyönyörűség!!
Köszönöm!
Gabi, tényleg gondolkodtam, hogy a cukor helyett xilittel készítem, de a csokoládé miatt, amit nem tudtam most kiváltani mással, lemondtam róla. Legközelebb megpróbálok keresni valami megoldást erre:-)
Szia!
Gyönyörű ez a torta!:) Páromnak már el is újságoltam, hogy ilyent készítek neki a hétvégén. Viszont sajnos nem vagyok túl gyakorlott a konyhában. Olyan kérdésem lenne, hogy szerinted egy 22cmes porcelán pitesütő formában is elkészíthető ezekkel az arányokkal? (van még 30 centisem, meg egy 18 centis tortaforma) Bocsánat a bugyuta kérdésért.
San
Szia San!
Köszönöm szépen!
Ha pitesütő formád van, akkor a 30 cm-est javasolnám, mert ezek pereme nem túl magas, viszont sütés közben ez a torta elég szépen feljön. A 22 centisből biztosan ki fog folyni.
Köszönöm a gyors választ! :)
Így nem lesz túl vékony, ha a 30asba sütöm? Nem fog nagyon kiszáradni? Félek, hogy nem maradna olyan szép szaftos.
San
Mindenképpen vékonyabb lesz, hiszen a pitesütő jóval alacsonyabb, mint a tortaforma. Igazából az utóbbiban lenne ideális sütni. Ha csökkented a sütési időt, elméletileg a pitesütőben is szaftos marad a közepe.
San kérdésére, meg esetleg másnak is szüksége lehet az ötletre: a tortakarika egy megfelelő méretű lábassal is helyettesíthető. Kivajazva-lisztezve, szépen ki lehet önteni belőle a megsült tésztát:)
Roza, piskóta és kevert tészta esetében valóban működik a lábos, ezt a tortát viszont nem hiszem, hogy egyben kiborítanád belőle, mert ahhoz túl lágy. Legalábbis, ha nem sütöd túl, akkor viszont kiszárad és nem finom.
Megjegyzés küldése