2013. február 5.

Sós csavart zsemle





A jól bevált zsömle most csavart formában, sóval. 

Hozzávalók 

60 dkg liszt
3 dkg élesztő
3,8-4 dl tej
15 g só
15 g cukor
1 tojás
2 dkg vaj

A tetejére
2-3 evőkanál tej
durva szemű só

Másfél dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót (kelesztő)tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk
Lefedve langyos helyen legalább duplájára kelesztjük. Finoman átdagasztjuk a tésztát, majd újra kelesztjük.
Ha másodszor is megkelt, enyhén lisztezett felületen 12 egyenlő részre osztjuk a tésztát.
Mindegyikből 35-40 cm-es rudat sodrunk, majd egyszerűen csomót kötünk rájuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra rakjuk őket egymástól nagyobb távolságra, és letakarva még fél órát kelesztjük.
A tetejüket megkenjük tejjel és megszórjuk sóval.
200 fokra melegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranyszínűre nem pirul.
Villanysütő esetén 200 fokon 15 perc a sütési idő, alsó-felső sütéssel, légkeverés nélkül. A rács, amire a tepsit helyezzük, a sütő alsó harmadában legyen.
A forró zsömléket konyharuhával 5 percig letakarjuk, hogy átpuhuljanak.


1 megjegyzés:

Roza írta...

Nagyon jól néznek ki ezek a csavart zsömlék!:)