2013. február 9.

Narancstorta





Számomra megunhatatlan a csokoládé és narancs ízkombináció, ebben a tortában pedig különösen finomak együtt.

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A tésztához
4 tojássárgája
10 dkg olvasztott vaj
20 dkg liszt
14 dkg cukor
2,5 dkg kakaópor
2,5 dl tej
2 csapott kávéskanál sütőpor

A habcsóklaphoz
4 tojásfehérje
14 dkg porcukor
1 csapott evőkanál étkezési keményítő

A krémhez
2 nagyobb narancs leve
4 evőkanál cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
4 dl tejszín

A díszítéshez
reszelt narancshéj

A sütőt 200 fokra melegítjük, a tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral.
A tészta és a habcsóklap hozzávalóit megfelezzük és külön-külön készítjük elő és sütjük meg a két lapot.
2 tojássárgáját, 5 dkg olvasztott vajat, 7 dkg cukrot és 12 g kakaóport habosra keverünk. Hozzáöntjük a tejet, majd a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport. Csomómentesre dolgozzuk a masszát és a tortaforma aljába simítjuk.
Betoljuk a sütőbe és addig sütjük, amíg a tésztalap teteje meg nem szilárdul (15-20 perc). Amíg sül, kemény habot verünk 2 tojásfehérjéből, 7 dkg porcukorból és fél evőkanál keményítőből.
Kivesszük a félig megsült tortalapot, rákenjük a tojáshabot és visszatoljuk a sütőbe. Ezúttal addig sütjük, amíg a tojáshab teteje enyhén meg nem pirul.
A sütőből kivéve pár percet állni hagyjuk, majd körbevágjuk késsel és eltávolítjuk a tortagyűrűt, majd a tortaforma alját is.
Ezt a műveletet még egyszer megismételjük az alapanyagok másik felét felhasználva.
Ha kihűltek a tortalapok, lehúzzuk a sütőpapírt az aljukról.
A krémhez kifacsarjuk a narancsok levét és vízzel 3 dl-re egészítjük ki. Pár evőkanálnyit kiveszünk, ebben elkeverjük a keményítőt. A maradék narancslevet a cukorral felforraljuk, hozzáöntjük a keményítőt és folyamatosan keverve besűrítjük. Langyosra hűtjük.
A tejszínhabból kemény habot verünk, majd beledolgozzuk a narancszselét.
Az egyik tortalapot tortatálra helyezzük, megkenjük a narancsos krémmel, és befedjük a másik lappal.
A maradék krémmel bevonjuk a torta oldalát és tetejét, végül reszelt narancshéjjal díszítjük.

6 megjegyzés:

Dina írta...

Izgalmasan hangzik! A csoki és a narancs jó páros! :)

maria írta...

Hétvégén megsütöttem,sikere volt! 26cm-es formában, 1.5X-es adagot, szép magas lett:) Köszi: MArika

Citromhab írta...

Marika, nagyon szívesen:-)

Marianna Papp írta...

Most azonnal egy szeletet :)

Makiság írta...

Hétvégén ezt a tortát sütném egy szülinapra, a gond csak az, hogy előző este el kellene készítenem, majd szállítanom. Szerinted a habcsók nem ázik el ennyi állástól? Vagy érdemesebb lenne a lapokat és a krémet külön elkészíteni, és a helyszínen gyorsan összeállítani?

Citromhab írta...

Sajnos, valószínű, hogy a habcsók ennyi idő alatt elázik. Ez a torta, bár nagyon finom, de inkább friss fogyasztásra ajánlott. Ha lehetőséged van a helyszínen összeállítani, akkor ok, ha nem, akkor inkább válassz valami más tortát, ami biztosan megfelelő lesz még tárolás és szállítás után is.