Ha Farsang alkalmából fánkot szeretnénk sütni, ezzel a csokis változattal is érdemes próbálkozni, a gyerekek imádni fogják.
Hozzávalók
50 dkg liszt
2,5 dl tej
4 dkg friss élesztő
5 dkg cukor
10 dkg vaj
vagy margarin
4
tojássárgája
30 ml rum
fél citrom
reszelt héja
1 kávéskanál
vaníliakivonat
csipet só
A sütéshez
bő olaj
A
csokoládémázhoz
20-25 dkg
fehér csokoládé
3 evőkanál
olaj
A díszítéshez
szórócukor
Egy dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba
mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel lágyabb kelt tésztát
dagasztunk. Lefedve langyos helyen legalább duplájára kelesztjük.
Lisztezett
munkafelületre borítjuk a megkelt tésztát, kicsit átgyúrjuk, és 1,5-2 cm
vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval fánkokat szaggatunk belőle, amit
letakarva még 30-40 percet kelesztünk.
A fánkok
közepét hüvelykujjunkkal benyomjuk és közepesen forró olajban sütjük úgy, hogy
először a lyukas oldaluk kerüljön alulra. Fedővel lefedjük, majd kb. egy perc
után megfordítjuk a fánkokat és a másik oldalukat is pirosra sütjük, ekkor már
fedő nélkül.
Szűrőlapáttal
kiszedjük a fánkot és langyosra hűtjük.
Vízgőz
felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal, belemártjuk a fánkokat, majd
szórócukorral megszórjuk.
A fehér
csokoládé ízlés szerint étcsokoládéval helyettesíthető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése