2013. január 16.

Zsemle






tejszínes zsemle könnyített változata, ha lehet még puhább és foszlósabb.

Hozzávalók
60 dkg liszt
2 dkg cukor
15 g só
1 tojás
2 dkg vaj
3,8-4 dl tej
3 dkg élesztő

Másfél dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót (kelesztő)tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk
Lefedve langyos helyen legalább duplájára kelesztjük. Finoman átdagasztjuk a tésztát, majd újra kelesztjük.
Ha másodszor is megkelt, enyhén lisztezett felületen nyolc egyenlő részre osztjuk a tésztát és zsömléket formázunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra rakjuk őket egymástól nagyobb távolságra, és letakarva még fél órát kelesztjük.
200 fokra melegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranyszínűre nem pirul.
Villanysütő esetén 200 fokon 15 perc a sütési idő, alsó-felső sütéssel, légkeverés nélkül. A rács, amire a tepsit helyezzük, a sütő alsó harmadában legyen.
A forró zsömléket vízbe mártott ecsettel megkenjük és konyharuhával 5 percig letakarjuk.

6 megjegyzés:

martinelli írta...

Gyönyörű, szinte kacsínt nekem :)

Éva írta...

Nagyon szép zsömlék!

Illéskrisz Konyhája írta...

Azta, de szépek, csak úgy mosolyognak!

Top Cuisine avec Lavi írta...

Great recipe! Looks amazing!

Citromhab írta...

Köszönöm szépen!

Anita írta...

Tokéletesen sikerultek pedig most csinàltam eloszor Nagyon finom és hozzà tenném hogy mivel kulfoldon élunk ahol nincs zsomle nagyon hiànyzott màr