2013. január 14.

Csokoládés madártej




Nagyon szeretjük a madártejet, a normál változat mellett az évszaknak megfelelően készült már nyáron epres, ősszel pedig karamellás ízben is.
A tél jegyében most egy csokoládésat hoztam naranccsal és fahéjjal.


Hozzávalók
1 l tej
20 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál kakaópor
10 dkg cukor
5 tojássárgája
2 csapott evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor

A habhoz
5 tojásfehérje
1 teáskanál cukor
pár csepp citromlé
csipet só

A tetejére
reszelt narancshéj
fahéj

A tojássárgát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet és a kakaóport 1 dl tejjel habosra keverjük. A maradék tejet a csokoládéval felforrósítjuk, belecsurgatjuk a tojásos keveréket, és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Ne forraljuk fel, mert a tojás kicsapódhat.
A tojásfehérjéből a cukorral, a sóval és a citromlével kemény habot verünk. Lábosban vizet forralunk, majd levesszük a lángot annyira, hogy csak gyöngyözzön, ne zubogjon a víz.
Evőkanálnyi mennyiségű habgaluskákat szaggatunk bele, amelyek mindkét oldalát fél-fél percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük őket.
Tálba öntjük a csokoládés krémet, ráhalmozzuk a "habmadárkákat", végül kevés narancshéjat reszelünk rá és megszórjuk pici fahéjjal.
Ezt a desszertet általában jól behűtve fogyasztjuk, de most javaslom, hogy kóstoljuk meg melegen is, a csokis változat úgy is nagyon finom.


8 megjegyzés:

Millye írta...

A férjem kedvence a madártej ezt muszáj lesz kipróbálnom :)

Citromhab írta...

Ha szereti a csokoládét, ez nagyon fog neki ízleni:-)

Illéskrisz Konyhája írta...

Sosem hallottam még csokisról. Biztos nagyon finom!

yoli írta...

Egyszerűen csak klassz recept! Köszönöm! :))

Citromhab írta...

Krisz, próbáld ki, érdemes:-)

Yoli, én köszönöm :-))

Névtelen írta...

Nagy csoki és madártej imádó a család, a kettő együtt... Hmmm... biztos el lesznek ájulva!!! Ma kipróbálom! :)
Melinda

Andrea Halasz írta...

A liszt helyett ajalanam a csoki pudingot,,

Citromhab írta...

Köszönöm, de inkább maradok a valódi csokoládé-liszt kombinációnál.