2012. november 24.

Szilvalekváros bukta




Valódi, hamisítatlan szatmári szilvalekvárhoz jutottam, ami önállóan is rendkívül finom, nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Foszlós, puha kelt tésztával pedig egyenesen páratlan.

Hozzávalók 24 x 36 cm-es tepsihez

A tésztához
70 dkg liszt
4 dkg friss élesztő
3,5 dl tej
4 dkg vaj
5 dkg cukor
1 csapott kávéskanál só
1 tojás
fél citrom reszelt héja

A töltelékhez
szatmári szilvalekvár
fahéj

A kenéshez
1 tojássárgája
1 evőkanál tej

Másfél dl langyos tejben egy kávéskanálnyi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk.
Lefedve langyos helyen háromszorosára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát, kétfelé vesszük, és mindkét részből 0,5-1 cm vastagságú téglalapot nyújtunk, majd egyenként 12 egyenlő négyzetre vágjuk.
Mindegyik közepére egy-egy teáskanálnyi szilvalekvárt halmozunk, megszórjuk pici fahéjjal, és feltekerjük.
Olajjal vagy vajjal vékonyan kikent tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk a buktákat.
A tepsiben még 20-25 percet kelesztjük, majd a tetejüket megkenjük a tojássárgája és a tej keverékével.
180 fokra melegített sütőben addig sütjük a buktát, amíg szép aranybarna nem lesz.

3 megjegyzés:

Millye írta...

Ez valami isteni jól néz ki! :)

tücsi írta...

Szatmári szilvalekvár............??? De jó neked!!! Szívesen megkóstolnám a buktádat, nagyon jól néz ki!!!:))

Moha írta...

Szívesen, már nálam is végezte egy adag buktában:) Gyönyörűek lettek!