2012. november 20.

Mézeskalács mécsestartók 3.



Újabb adag mézeskalács készült, most mécsestartók és egy szív. Utóbbi kicsit kilóg a sorból, de nem tudtam kihagyni, mert a szívem csücske a csipkeminta.



Hozzávalók

A tésztához
60 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 evőkanál mézes fűszerkeverék
20 g szódabikarbóna
20 dkg olvasztott méz
1 tojás
25 dkg vaj


A hozzávalókat kanállal elkeverjük és 3-4 órára hűtőbe tesszük a masszát.
A hűtőből kivéve lisztezett munkafelületen alaposan átgyúrjuk a tésztát, majd 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól 2-3 cm távolságra rakosgatjuk, és 190 fokra melegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük a mézeseket.

Az írókához
1 tojásfehérje
kb. 20 dkg porcukor
1 teáskanál étkezési keményítő

A porcukrot átszitáljuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, miközben apránként adagoljuk a porcukrot, ameddig a megfelelő állagot el nem érjük. Akkor jó, ha nagyon lassan, vagy már nem folyik le a habverőről a hab.
A 200 g cukor lehet, hogy nem kell mind, a cukor mennyisége a tojás méretétől függ.
Ha elkészült, zacskóba töltjük, apró lyukat ( 1 mm ) vágunk a zacskó sarkán, és díszítjük a mézeseket.
A terülőmázhoz az írókát kevés vízzel hígítjuk, és kiskanállal vagy ecsettel visszük fel, az előzőleg írókával kontúrozott területre.
A terülőmáz száradásához legalább 4-5 óra szükséges, csak ezután tudjuk díszíteni.

13 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Nagyon szépek! Azt hiszem az idén készítek én is, nagyon kedvet kaptam:-). Ahol a gyertya benne van a tartóba, ott sütés előtt van kivágva a tészta? A rajta levő gyertya meg mivel van odaragasztva?
Bocsi, hogy ennyit kérdezek, de ebben teljesen kezdő vagyok:-)

Éva írta...

Csodálatosan szépek! Mindíg csak ámulok hogy lehet ezt az írókázást ilyen szépen csinálni, próbáltam már de nekem valahogy sose találom el vagy a máz, vagy a zacskó hibázik!De nem én ugye?:-)) A csipkemintád a csillagon van!

Millye írta...

Gyönyörűek! :)

Citromhab írta...

HajniZoli, a mécses helyét sütés előtt is kiszúrhatod, és sütés után is a még langyos tésztából. A mécses nincs odaragasztva, csak egyszerűen bele kell helyezni a kialakított lyukba.

Éva, Millye, köszönöm!

Millye írta...

Citromhab, hogy készülnek a rácsok? Mármint mitől lesznek ilyen egyenesek? Használsz valamilyen sablont hozzá? Habzsákkal és csővel dolgozol vagy csak habzsákkal? Nem tudod hol lehet kapni eldobható habzsákot aminek nincs kilyukasztva a vége?

kolozsgabi írta...

Álomszépek! Én neki sem fogok, ilyet úgy sem tudnék! Gyönyörködni meg idejárok!!

Citromhab írta...

Millye, nem használok semmilyen sablont, se előrajzolást, a minták szabad kézzel készülnek.
Nem habzsákkal dolgozom, hanem egyszerű nylon zacskóval, aminek apró lyukat vágok a sarkán. Nem hallottam még olyan habzsákról, ami nincs kilyukasztva a vége, ettől persze még lehet, de szerintem egyszerűbb a zacskós megoldás.

Gabi, köszönöm szépen:-)

Hankka írta...

Annyira szépek, nem is tudom eldönteni, melyik tetszik legjobban! :) Leginkább mindegyik! :)

HajniZoli írta...

Köszönöm, majd megmutatom mit remekeltem:-)

Millye írta...

Citromhab, köszönöm a segítséget! :) Nagyon ügyes vagy!

Gonda Hajnalka írta...

Ezekkel teljesen megőrítesz!!! Még jó, hogy tavaly kaptam tőled...így nyugodt a kis lelkem! Remélem csak jó kopogósra száradt...

kisribizli írta...

Citromhab, a jobb felső mécsesen is terülőmáz van? Csak továbbhigított? Nagyon tetszik, hogy nem olyan vastag, olyan vattaszerű :)

Citromhab írta...

Igen, terülőmázas az is, de nem hígítottam tovább, ecsettel hordtam fel vékonyan. Nekem is nagyon tetszik ez a fátyolos jelleg:-)