2012. augusztus 22.
Juhtúrós derelye
Tipikusan felvidéki étel, nálunk a tésztafélék képzeletbeli versenyében biztosan dobogós lenne.
Hozzávalók 6 személyre
50 dkg liszt
70 dkg krumpli
1 csapott evőkanál só
20 dkg juhtúró
15 dkg húsos szalonna
3 dl tejföl
só
Megtisztítjuk és kockára vágjuk a krumplit, majd puhára főzzük. Leöntjük róla a főzővizet és egészen pépesre törjük. Négy evőkanálnyi mennyiséget tálba mérünk, hozzáadjuk a lisztet és a sót, és annyi vízzel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk, összegyúrjuk.
A maradék krumplipüréhez keverjük a juhtúrót, ízlés szerint sózzuk. Félretesszük, ez lesz a töltelék.
Felkockázzuk és lábosban ropogósra sütjük a szalonnát.
Kétfelé vesszük a tésztát, és lisztezett munkafelületen 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk mindkét gombócot.
Derelyevágóval vagy éles késsel 8-9 cm-es csíkokra vágjuk a tésztát. A tésztacsík egyik oldalára, kisebb távolságra egy-egy kávéskanálnyi tölteléket halmozunk. Ráhajtjuk a tészta másik oldalát, kézzel jól körbenyomkodjuk, és feldaraboljuk.
Lobogó sós vízben, több adagban kifőzzük a tésztát. Egy adag főzési ideje 3-4 perc. Szűrőkanállal tálba szedjük a kifőtt derelyét, kevés olajat öntünk rá, hogy ne tapadjon össze. Ha zsírosabb szalonnát pirítottunk, ennek a zsírja is tökéletes erre a célra.
Enyhén sós tejföllel meglocsolva, és sült szalonnakockákkal megszórva tálaljuk az ételt.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
Nem ismertem eddig ezt a fajta derelyét, de nagyon-nagyon finom lehet! :)
Özön éve nem ettem ilyet, de nálam sem kell véres küzdelmet vívnia egy dobogós helyért.
Tőlem: aranyérem! Fantasztikus! Máris mentem. Imádom a juhtúrót, egyik kedvenc ételem a juhtúrós sztrapacska...
Azta de nagyon jól néz ki! :-)
Megjegyzés küldése