2012. június 17.

Bonbonmeggy fagylalt




Nagy melegben mi lehetne finomabb, mint egy jeges desszert vagy fagylalt.


Hozzávalók:

A csokoládéfagyihoz:
4 dl tejszín
1 dl tej
5 tojás sárgája
7 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál vaníliakivonat

A meggyszószhoz:
20 dkg magozott meggy
6 g keményítő
50 ml víz
2 csapott evőkanál cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
3-4 teáskanál meggylikőr

Fehéredésig keverjük a tojást a cukorral. A tejszínt a tejjel felforrósítjuk, beletördeljük a csokoládét, hozzáadjuk a vaníliát, és addig keverjük, amíg a csokoládé el nem olvad. Vékony sugárban a tojáshoz öntjük a csokoládés tejszínt, majd visszaöntjük a lábosba, és lassú tűzön kevergetve besűrítjük. Ne forraljuk fel!
A fagylaltalapot legalább 6-8 órán át hűtőben hűtjük, majd fagylaltgépbe öntjük, és előírás szerint elkészítjük.
A meggyszószhoz a meggyet és a cukrot lábosba mérjük, és forrástól számított 8-10 percig lassú tűzön főzzük, majd kanállal kicsit szétnyomkodjuk a meggyszemeket. Ha nem szeretnénk, hogy meggydarabok legyenek a fagyiban, botmixerrel pürésítjük.
Kevés vízben elkeverjük a keményítőt, hozzáöntjük a meggyhez és besűrítjük.
Ha kihűlt hozzáadjuk a meggylikőrt és vaníliával ízesítjük.
A csokoládéfagylalthoz adjuk a meggyszószt és lazán beleforgatjuk, hogy ne legyen egynemű.
Meggyszemekkel és mentalevéllel díszítjük a fagylaltot.



3 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Kár hogyha a képernyőt kezdeném nyalogatni az nem hűtene le. Gyönyörűek ezek a gombócok. A meggyes csoki pedig csodás kombináció!

marisz57 írta...

Csodás hűsítő édesség, gyönyörű fotóval!

Citromhab írta...

Köszönöm szépen!