2012. február 17.

Flódnitorta



Kicsit macerás az elkészítése, de megéri a fáradságot, mert nagyon finom édesség.
Hagyományosan alma, mák, dió és szilvalekvár a töltelék, de több helyen találkozhatunk a baracklekváros változattal is.


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A tésztához
50 dkg liszt 
20 dkg libazsír
10 dkg cukor
2 tojás
1/2 citrom leve
csipetnyi só

Az almás töltelékhez
1 kg alma
10 dkg cukor
1 kávéskanál fahéj
1 evőkanál búzadara

A mákos töltelékhez
10 dkg darált mák
10 dkg cukor
1 citrom héja
2-3 evőkanál olvasztott libazsír

A diós töltelékhez
10 dkg darált dió
10 dkg cukor
2-3 evőkanál olvasztott libazsír

A kenéshez
1 tojássárgája
1 kávéskanál tej

baracklekvár


Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és fél órán át pihentetjük.
Meghámozzuk és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük az almát. A cukorral és a fahéjjal megpároljuk úgy, hogy ne maradjon alatta lé.
A mák- és a diótöltelék hozzávalóit a libazsír kivételével külön-külön összekeverjük.
Négy egyenlő részre osztjuk a tésztát, és három részből a forma méretével azonos nagyságú lapot nyújtunk. A formába helyezzük az első lapot, és rátesszük a máktölteléket. Meglocsoljuk libazsírral, és befedjük a második lappal. Erre kerül az almatöltelék, majd a harmadik lap.
Kettéosztjuk a negyedik lapot, és mindkettőt kinyújtjuk.
A diótöltelékre helyezzük az elsőt, megkenjük baracklekvárral, és ráterítjük a másikat.
A sütemény tetejét átkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, amelyet villa segítségével tetszőlegesen mintázhatunk.
180 fokra melegített sütőben 35-40 percig sütjük.


8 megjegyzés:

Anazar írta...

Mák-alma-dió, csak remek lehet!!

Gabriella írta...

Hú, amikor hirtelen ránéztem a hozzávalókhoz... igencsak hosszú a lista. De jobban megnézve egyáltalán nem vészes, hisz csak a töltelékek miatt hosszú a sor. :)
A torta nagyon tetszik (szeretem a mákot, diót és almát is). :)

Citromhab írta...

Anazar, finom, bár jó tömény édesség:-)

Gabriella, nem vészes, a munkafolyamat nem bonyolult, ami miatt időigényes, az a töltelékek előkészítése és a lapok elnyújtása:-)

Anikó írta...

Már a kifőztükből mentettem a receptet, ötletes így elkészíteni,kerekre formázva, de annyira finom süti, minden nap megenném:-))))

Rosita Vargas írta...

una torta espectacular muy buena elaboración me encanta intentaré prepara,abrazos y abrazos.

Citromhab írta...

Anikó, tényleg nagyon finom és jó kalóriadús:-)

Rosita, muchas gracias!

anyasz írta...

Szia!

A zsidó újév alkalmából ma elkészítettem, megsült és most nagyon izgatott vagyok. Holnapig megállom, hogy felvágjam. Köszönöm a receptet! Azt mondták, hogy 6 centi vastagnak kell lennie a valódi flódninak. Az enyém milliméterre megvan :-D

Citromhab írta...

Szia!

Gondolom, mostanra már megkóstoltátok...remélem ízlett:-)